„Deci efectul pe următoarele şase luni până când dispare ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii”, a adăugat el. Acesta a mai explicat că nu poate fi propus un tarif minim pentru poliţele RCA deoarece legislaţia europeană şi cea naţională nu permite impunerea de către ASF a unor astfel de tarife minime pe piaţă, potrivit news.ro.
„Vrem să propunem reglementare Ministerului de Fnanţe, astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu tarifele de referinţă, să rămână în piaţa cele din 2022. Deci efectul pe următoarele şase luni până când dispare ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii”, a afirmat Nicu Marcu, luni la Parlament.
Întrebat ce înseamnă o ieşire controlată, după ce trece acea perioadă de plafonare şi cum se va asigura ASF că nu vor exista iar tarife crescute ale poliţelor RCA, Marcu a răspuns: „Deja cota de piaţă se dispersează la celelalte companii şi implicit cota de piaţă se aşază pe celelalte companii din piaţă. Pentru că deja cota de piaţă se dispersează la celelalte companii şi implicit cota de piaţă, dispersându-se se aşază pe celelalte companii care au rămas în piaţă”.
„Această piaţă în comparaţie cu alte pieţe din lume, din Europa şi internaţional, este dominată într-adevăr de RCA, o anomalie pentru piaţa din România pentru că în general companiile de asigurări, cele solide, se bazează pe alte categorii de asigurări, nu pe cele RCA. O companie care ajunge să aibă din cifra de afaceri mai mult de 80% RCA este o companie care nu va putea să supravieţuiască niciodată”, a precizat Marcu, luni la Parlament.
Cum va fi făcută revenirea la preţul din martie anul trecut
Chestionat cum va fi făcută a ceastă revenire la preţul din martie 2022 şi dacă vor fi compensate service-urile, în condiţiile în care ele cer preţul de acum la tarifele crescute, şeful ASF a explicat că „prin proiectul de Hotărâre de Guvern avem nişte compensaţii”.
„Nu şi pentru companii şi pentru service-uri. Noi nu discutăm de service-urie. Noi nu reglementăm service-urile. Interesul nostru este consumatorul, da? Omul. Noi reglementăm de aşa natură, încât companiile de asigurări aflate în piaţă acum să nu piardă, astfel încât să poată să susţină în perioada următoare cota de RCA care se va repartiza”, a mai explicat Marcu.
Referitor la impunerea unui tarif minim pentru poliţele RCA, preşedintele Autorităţii a precizat că „nu avem cum să facem aşa ceva, pentru că legislaţia europeană şi naţională nu ne permite să impunem tarife minime pe piaţă”.
Vicepreşedintele ASF: Tarifele de primă care vor fi vândute de societăţile de asigurări vor fi cele în vigoare la martie 2022
Vicepreşedinte ASF Cristian Roşu a explicat, chestionat despre faptul că în cazul unor daune sunt mai mari acum, service-ul percepe automat şi au crescu de la un an la altul preţurile, cu inflaţia, că „tarifele de primă care vor fi vândute de societăţile de asigurări vor fi cele în vigoare la martie 2022, astfel încât ele vor absorbi rata inflaţiei din această perioadă”.
„În rata inflaţiei se află şi preţurile service-urilor. Deci pe service-uri nu le afectează cu nimic”, a adăugat el. Întrebat despre un posibil caz punctual în care dacă există o pagubă, un şofer a făcut un accident şi primeşte o poliţă Euroins şi merge la service cu ea şi când va fi ea decontată, Cristian Roşu a precizat că: „Vă spun din experienţa celorlalte trei falimente care au existat în piaţă şi probabil că procedura se va repeta şi în această situaţie – Fondul de Garantare a Asiguraţilor a încheiat convenţii cu majoritatea service-urilor, astfel încât clienţii păgubiţi de o poliţă, de un accident făcut de un client Euroins să poată să i se repare maşina astfel încât el să nu aibă niciun fel de probleme, urmând ca după instrumentarea daunei de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor să se încheie tot dosarul de daune şi Fondul îi va da banii”.