Joi, 18 Aprilie 2019 03:00

Borza, note pentru politicieni. Iohannis, jucător. Toader, alba neagra cu ordonanțele. Lovitura lui Tăriceanu - partea I

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Klaus Iohannis nota 8 

E foarte activ. De abia întors de la Bruxelles, a băgat partidele în ședință pe tema justiției și a referendumului pe care dorește să-l organizeze în aceeași zi cu europarlamentarele, respectiv pe 26 mai. Cum am mai spus, mutarea lui Iohannis, menită să crească zestrea PNL, se poate transforma cu ușurință într-o sabie cu două tăișuri, deoarece va profita mai degrabă USR, fiind partidul care s-a asociat în spațiul și discursul public, în ultimii doi ani, cu lupta împotriva corupției și cu campania „Fără penali”. Oricum, acest demers al lui Iohannis reprezintă un non sens. E de la sine înțeles că toți românii își doresc să nu fie corupție. E ca și cum ai întreba: Vrei să fii sănătos sau bolnav? Vrei să trăiești sau să mori? Cu toate acestea, din punct de vedere politic, își joacă bine cărțile pe care le are. Însă eu mă așteptam să fie un președinte neutru, nu un președinte jucător. Un președinte care să unească, nu să dezbine națiunea.

 Liviu Dragnea nota 8 

E inamicul public numărul 1. În ultimii ani, nu cred că a existat un om politic care să reziste la asaltul venit de pe toate fronturile. Are numeroși adversari, începând cu președintele Iohannis, partidele din opoziție, serviciile de informații, procurorul general, cancelariile străine, #rezist. Vineri, Dragnea a trimis doi foşti deţinuţi politici, victime ale abuzurilor tânărului procuror comunist Augustin Lazăr la consultările cu Iohannis. E o formă de presiune asupra președintelui pentru a-l revoca pe procurorul general. În PSD, Liviu Dragnea se bucură de o largă popularitate și susținere, dovadă sunt zecile de mii de membri și simpatizanți participanți la mitingul de la Craiova de la sfârșitul săptămânii.

Călin Popescu-Tăriceanu nota 10 

Aflat într-o vizită la Washington, a avut întrevederi cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, preşedinte ex-officio al Senatului SUA, şi cu gen. lt. (r) Keith Kellogg, consilierul acestuia pentru securitate. Consecvanța în mesaj și discurs, legată de apărarea drepturilor și libertăților cetățenești, i-au consolidat poziția și capitalul politic, atât pentru el, cât și pentru ALDE. De la 6%, procentul obținut de ALDE la alegerile parlamentare din decembrie 2016, europarlamentarele din mai vor consemna o dublare a zestrei electorale. Azi, Tăriceanu e principalul adversar al lui Iohannis din perspectiva prezidențialelor din toamnă.

Tudorel Toader nota 5 

Eu l-am susținut și apărat în Parlament de fiecare dată. Însă joacă alba neagra cu ordonanțele. E un joc lipsit de fairplay, care îl dezonorează. Toader așteaptă decizia Înaltei Curți în speranța că poate Liviu Dragnea va fi condamnat. Într-un atare scenariu, ministrul Justiției ar scăpa de supliciul ordonanțelor. Prin această atitudine duplicitară și oscilantă, Tudorel Toader a păcălit coaliția de guvernare. A promis că trece, prin OUG, dispozițiile din Codul penal și Codul de procedură penală declarate constituționale. Dar iată că a trecut aproape un an și acest fapt nu s-a întâmplat. În acest interval, coaliția PSD-ALDE putea să treacă prin Parlament cele două Coduri și, probabil, azi erau pe masa președintelui pentru promulgare.

Theresa May nota 9 

Și-a făcut jocul. Liderii Uniunii Europene au acceptat, săptămâna aceasta, amânarea Brexitului până pe 31 octombrie 2019, dar lăsând libertatea Marii Britanii să părăsească Uniunea chiar mai devreme de acest termen. Dar această amânare va obliga Guvernul de la Londra să organizeze alegeri pentru europarlamentare. Puțin probabil că cei 73 de deputați europeni aleși vor renunța ușor la mandate după doar câteva luni. După cum evoluează lucrurile, e foarte probabil ca Brexitul să nu se producă anul acesta, probabil să nu se mai producă deloc. Nu exclud posibilitatea unui nou referendum, care să tranșeze această chestiune. Astăzi, curentul rămânerii Marii Britanii în UE este majoritar.

Citit 10228 ori