Proiectul legii bugetului de stat pentru 2022 ar urma să fie pus în transparenţă publică vineri, iar lunea viitoare să fie aprobat de Cabinetul Ciucă pentru a fi transmis spre dezbatere şi adoptare în Parlament, au informat, marţi, surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate, deficitul bugetar asumat ar urma să fie de 5,84% pe cash şi de 6,2% pe ESA.
Anul viitor, salariile în sectorul bugetar nu vor creşte, excepţie urmând să facă o parte din personalul medical – infirmiere şi brancadieri, dar şi personalul din Educaţie, au indicat sursele guvernamentale.
Conform acestora, pensiile militare nu vor creşte anul viitor, cu excepţia celor cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, care ar urma să fie indexate, ca şi pensiile civile. Plata pensiilor aleşilor locali va fi prorogată.
În cursul zilei de luni, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că există două variante în ceea ce privește legea bugetului de stat. Una dintre ele este adoptarea proiectului până pe 24 decembrie, iar cealaltă este adoptarea acestuia la finalul lunii ianuarie, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.
„În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24 (…) Sunt două variante puse în discuţie, ori până în 24 decembrie, dacă se finalizează absolut totul, inclusiv cu fondurile europene, ori la sfârşitul lui ianuarie în sesiune extraordinară”, a adăugat liderul PSD.
Fostul prim-ministru a declarat, înainte de ședința coaliției de luni, că ”nu am discutat cu ministrul Finanţelor, aşteptăm bugetul în coaliţie şi, după aceea, o să vedem, care este calendarul propus de Guvern. Să ştiţi că nu la coaliţie se face bugetul, la coaliţie o să discutăm din punct de vedere politic.
Pe noi ne interesează să nu fie depăşiţi indicatorii macro agreaţi. Detaliile, aşa cum o să fie construit bugetul, depind de ministrul Finanţelor, de premier. Pe noi ne interesează să fie finanţate proiectele, care au fost deja începute, ca PNRR să fie susţinut”, a declarat Florin Cîţu.
El a mai spus că Parlamentul poate lucra şi după Crăciun, dacă este necesar, pentru a avea bugetul adoptat.
”Este prima discuţie, sunt sigur că există resurse şi capacitate în Guvern pentru a finaliza bugetul. Noi suntem aici până pe 23 Decembrie. Dacă este nevoie, sunt sigur că Parlamentul lucrează şi după 25 Decembrie”, a explicat Cîţu, care nu a exclus o sesiune extraordinară a Legislativului în luna ianuarie pe această temă.