Cu numele întreg de Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, Carol I a fost domnitor al României ( 1866-1881), apoi rege ( 1881-1914).
Patria sa de origine este Germania, regiunea Suabia, castelul Sigmaringen, în care s-a născut, fiind situat pe Dunăre, nu departe de Pădurea Neagră, locul de unde izvorăște fluviul.
Era cel de-al doilea fiu al lui Karl Anton și al principesei Josephine de Baden, înrudit cu Casa Regală a Prusiei și cu numeroase familii domnitoare din Europa.
La 27 de ani, când, la recomandarea lui Napoleon și cu acordul unchiului său, regele Prusiei, a fost ales domn al României, avea o bună educație militară și se distinsese în războiul cu Danemarca (1864). Ion C.Brătianu, trimis al guvernului, l-a adus personal în țară, unde un plebiscit l- a proclamat cu majoritate covârșitoare principe al României.
La 10 mai 1866 a depus jurământul, zicând: „Din clipa în care am călcat teritoriul României, am devenit român”. A fost un domn constituțional, domnind pe baza Constituției din 1866.
Sub comanda sa directa s-a realizat cucerirea pe campul de lupta a independenței de stat ( 1877-1878), conducând la sporirea prestigiului internațional al României.
În cei 48 de ani de domnie, Carol a contribuit decisiv la modernizarea României, la crearea unui regat puternic ( 1881), la construirea drumurilor și căilor ferate, la ridicarea podului Saligny de peste Dunăre, înființarea unei industrii puternice, construirea de clădiri monumentale la București, Iași, Sinaia- inclusiv Castelul Regal Peleș, capodoperă arhitectonică. A modrrnizat armata și a preluat Cadrilaterul (1913).
Carol I cel Înțelept, cum a mai fost numit, s- a stins la 75 de ani, în Castelul Peleș. A fost înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeș.
Orașul Dr. Tr Severin se mândreşte cu faptul că regele, prinţul Carol I a descălecat pentru prima dată pe pământ românesc la Turnu Severin. Acest descălecat din 1866, a deschis calea spre modernitate României, spre o epocă fără egal în istoria naţională.