Duminică, 10 Martie 2019 01:57

Constantin Brâncuși, sculptor român

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

art 9 100319

Constantin Brâncuși a avut șansa de a cunoaște, de a se imprieteni și de a se putea  bucura de admirația  multor oameni celebri.     

Născut în Oltenia la 19 februarie 1876 în satul Hobița pe plaiuri gorjene, într-o familie cu șapte  copiii, rebel din fire, a rămas orfan la numai nouă ani, a rătăcit  din școală în  școală și dintr-o așezare în alta. Dar fiind și norocos, a reușit, grație sprijinului unor oameni de excepție, care au intuit sau descoperit talentul său, să urmeze Școala de Meserii din Craiova, Școala Națională de Arte Frumoase din București  și să primească o bursă la Paris, la École Nationale des Beaux Arts, iar apoi să devine asistent al marelui sculptor francez Auguste Rodin, apreciat de multă lume drept cel mai mare sculptor al vremii. Acolo, în atelierul acestuia, se va întâlni cu un alt tânăr român, care va deveni celebru, Henri Coandă, pe atunci în vârstă de numai 21 de ani, care îl va caracteriza drept „un mare romantic, dincolo de masca sa gravă, pierdută în desișul unei bărbi sălbatice...” Este interesantă și reacția lui Brâncuși când l- a cunoscut  pe Coandă: „Ei, bată-te să  te bată norocul, cum, măi neică, ești de- al meu, suntem olteni?”     

La început a fost influențat de stilul lui Auguste Rodin, apoi, destul de repede, s-a desprins de acesta și s-a afirmat pe cont propriu, ca „unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor” (Jean Cassou), „un artist genial”  (René-Daisadu Ikeda).         

Spre sfârșitul  vieții a dorit să lase României moștenirea sa artistică, dar statul comunist a refuzat oferta, considerând opera sa ca fiind decadentă.Drept urmare, aceasta îi va reveni Franței, țara care l-a adoptat și în care și- a petrecut cea mai mare parte a vieții. Moștenirea este conservată în atelierul său care a fost mutat după demolarea cartierului Halele Parisului, într-o clădire de lângă Beaubourg. Nici în țară casa memorială Constantin Brâncuși nu este găzduită în  casa în care s-a născut, ci în una similară, cumpărată de statul român, reconstruita pe terenul care îi revenise, prin tragere la sorți, la împărțirea averii părintești după moartea mamei sale.       

Acesta a realizat o serie de sculpturi: Rugăciunea, Pasărea Măiastră, Cocoșul, Sărutul, Începutul lumii, Cumințenia Pământului,Domnișoara Pogany, Fetișcana Sofisticată, principesa X, Muza adormită, Naiada, Danaida, Negreasa albă, Negreasa blondă, Adam și Eva, Foca, Țestoasa zburătoare și altele. De asemenea, Brâncuși a realizat ansamblul monumental sculptural de la Targu- Jiu, în aer liber, în cinstea eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, constituit din Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor. Domnișoara Pogany

Citit 1174 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2019 21:40
Mai multe din această categorie: « Dochia Constantin Brâncuși, sculptor român »