Marți, 23 Aprilie 2019 03:00

Faringita acută: cauze, simptome, tratament

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


art 230419 06

Simptome de faringită acută

Debutul afectiunii este cu febra, stranut, tuse iritativa, obstructie nazala urmata de secretii seroase, dureri faringiene pe care adultul le descrie drept senztie de arsura sau uscaciune a faringelui si in special inapoia foselor nazale. Aceasta este o dovada a faptului ca procesul inflamator este localizat predominant in rinofaringe (faringele superior, de dinapoia nasului).

La adult febra nu este intotdeauna prezenta, iar starea generala este buna atata timp cat nu apar complicatii. Examenul clinic evidentiaza o inflamatie nazala si faringiana difuza, precum si o secretie nazala seromucoasa sau purulenta. In mod normal in aceasta faza timpanele sunt discret hiperemice, fara sa putem vorbi inca de o otita medie acuta.

Tratamentul în faringita acută

Nu exista un tratament etiologic al rinofaringitelor, ele fiind cauzate de o multitudine de germeni diferiti. Tratamentul este simptomatic, constand din antipiretice si antalgice (in special paracetamol). Foarte important este lavajul cavitatilor nazale de mai multe ori pe zi cu serfiziologic sau apa de mare izo sau hipertona.

Lavajul cavitatilor nazale se face in pozitie de decubit lateral (bolnavul stand pe o parte), serul intrand prin fosa nazala situata mai sus, trece prin cavum si iese prin cealalta fosa nazala (jos situata).

In faringitele necomplicate nu se administreaza antibiotice deoarece in aceste cazuri ele nici nu amelioreaza simptomele, nici nu previn complicatiile. Daca faringita este de natura bacteriana atunci se prescriu antibiotice.

Evoluția

In cursul rinofaringitelor, simptomele ating cea mai mare intensitate dupa 2-3 zile de evolutie, apoi se atenueaza.Vindecarea spontana se produce in a 7-a, a 10-a zi. Febra dureaza rareori mai mult de 5 zile.

Complicații în faringita acută

Pot fi generale si locale. Complicatiile generale sunt de obicei cele generate de febra si anume convulsiile febrile si deshidratarea.

Complicatiile locale cuprind otita medie acuta (prin propagarea infectiei prin trompa lui Eustachio), rinosinuzitele (in care febra persista mai mult de 3 zile de evolutie, rinoreea, obstructia nazala si tusea persistand mai mult de 10 zile, edem palpebral sau algii faciale ce apar la nivelul unei cavitati sinusale), conjunctivitele (cel mai frecvent la sugar, fiind date de Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis), adenitele, astmul (infectiile cu rinovirusuri declanseaza criza de astm, de unde si necesitatea adenoidectomiei la copiii cu astm sau bronsite astmatiforme).

Profilaxie în faringita acută

Principalii factori de risc in rinofaringitele recidivante sunt absenta alimentatiei naturale, fumatul – pasiv si activ, frecventarea colectivitatilor de copii, infectia cronica a vegetatiilor adenoide, poluarea atmosferica, conditiile socio-economice si familiale, folosirea tetinelor, carenta in vitamine si minerale, refluxul gastro-esofagian, terenul alergic. Depistarea si corectarea din timp a acestor factori pot conduce la rarirea episoadelor de rinofaringita acuta.

Recomandări medicale în faringita acută

In cazul modificarii starii generale a pacientului, a febrei prelungite si greu de controlat medicamentos, in cazul aparitiei tusei, otalgiei, durerilor de cap sau a edemelor faciale, bolnavul trebuie sa se prezinte imediat medicului de familie care, dupa caz, il va indruma medicului specialist otorinolaringolog (orelist).

Citit 2063 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2019 23:09