Miercuri, 06 Februarie 2019 18:05

Lipsa de personal, rezolvată parţial: 60% din deţinuţii unui penitenciar lucrează la firme din judeţ şi aduc profit închisorii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape 60% dintre deţinuţii închişi în Penitenciarul din Timişoara lucrează în zeci de firme care duc lipsă de personal, astfel că doar anul trecut reprezentanţii instituţiei au încasat peste două milioane de euro asigurând companiilor forţa de muncă necesară, transmite corespondentul mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului “Popa Şapcă” din Timişoara, anul trecut au fost încheiate aproape 80 de contracte cu diferite companii din judeţul Timiş care duc lipsă de personal şi au dorit să angajeze deţinuţi. În total, din cei 887 de deţinuţi închişi în penitenciarul din Timişoara, 521 dintre aceştia lucrează pe perioada detenţiei. Astfel, instituţia a încasat doar anul trecut peste zece milioane de lei de la firmele la care deţinuţii sunt angajaţi.

“Veniturile proprii încasate au fost în sumă de 11.186.111 lei, depăşindu-se astfel, pentru prima dată în sistemul penitenciar pragul de 10.000.000 lei, cea mai mare pondere - 10.544.172 ( 94,26%), o reprezintă încasări prestări servicii din folosirea la muncă a persoanelor private de libertate”, a informat Penitenciarul “Popa Şapcă” din Timişoara.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului “Popa Şapcă” din Timişoara, Ramona Ilieş, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că o parte dintre deţinuţi lucrează în cadrul unor puncte de lucru deschise chiar în interiorul instituţiei de diferite firme.

“Sunt firme care au punct de lucru deschis în interiorul penitenciarului. Deţinuţii repară volane, recondiţionează mobilier pentru grădină şi mai este un punct de lucru în domeniul instalaţiilor electrice. Dar cele mai multe puncte de lucru sunt în exteriorul locului de detenţie, în cele mai diverse domenii: construcţii, renovări, strungărie, curăţenie. Penitenciarul mai are o secţie exterioară în cartierul Kuncz, unde este şi punct de lucru, sunt sere şi se plantează tot felul de legume şi fructe, care folosesc ulterior la bucătăria unităţii. Mai sunt şi două secţii exterioare la Buziaş, o grădină agro-zootehnică , avem foarte multe animale, oi, vaci”, a afirmat Ramona Ilieş.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului din Timişoara, de obicei firmele sunt cele care le solicită reprezentanţilor instituţiei deţinuţi pentru a-i angaja, în condiţiile în care duc lipsă de personal, plus că salariile oferite sunt mai mici decât cele de pe piaţă.

“Este un departament special în cadrul peniteciarului, se numeşte Organizarea Muncii, care se ocupă de încheierea contractelor de muncă, vin firmele şi solicită câţi deţinuţi doresc. Li se prezintă care sunt condiţiile, care este preţul. Salariul este un pic mai mic. Minimul este de 12 lei pe oră, fără TVA, pentru un deţinut. Sunt şi firme pe care le refuzăm, din cauză că nu avem deţinuţi disponibili”, a detaliat Ramona Ilieş.

Conform reprezentanţilor Penitenciarului “Popa Şapcă” din Timişoara, din salariul pe care un deţinut îl primeşte, 60% din bani intră în conturile instituţiei. Din cei 40% care le rămân deţinuţilor, aceştia trebuie să depună 10% într-un cont, iar banii strânşi îi pot folosi doar în momentul în care ies din închisoare.

Citit 2150 ori