Joi, 08 August 2019 00:00

Ministerul Educaţiei, după rectificarea bugetară: Bugetul beneficiază de fonduri mai mari cu 42%

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Educaţiei informează că instituţia beneficiază de fonduri mai mari cu peste 42% faţă de anul trecut după rectificarea bugetară, însă în proiect este propusă şi diminuarea cheltuielilor cu 1 miliard.

„Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, a beneficiat de o creştere de aproape 10 miliarde de lei faţă de bugetul acordat în anul 2018, iar execuţia pe primul semestru este de 46%”, informează instituţia, printr-un comunicat de presă.

Prin proiectul rectificării bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizată astfel, potrivit sursei citate:

„- 400 de milioane de lei la Titlul 10 „Cheltuieli de personal”, în urma supraestimării acestei categorii de cheltuieli la alcătuirea bugetului la începutul anului. De asemenea, prin plata obligaţiilor către personalul didactic generate de sentinţele judecătoreşti au fost obţinute economii cu dobânzile aferente. Suma rămasă după rectificare asigură plata salariilor până la sfârşitul anului, plata titlurilor executorii, precum şi plăţile ce derivă din aplicarea Legii nr. 85/2016.

- 440 milioane de lei la Titlul 57 „Asistenţa socială”, sume aferente programului „Merg la şcoală”, întrucât, până în prezent, actul normativ necesar derulării acestui program nu a fost aprobat. Facem precizarea că Ministerul Educaţiei Naţionale derulează la ora actuală, cu finanţare de la bugetul de stat, un program de asigurare a rechizitelor şcolare pentru copiii care provin din familii cu
venituri reduse. Media rămasă de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decât media lunară a plăţilor pe primul semestru, permite derularea în continuare a actualului program pentru rechizite şcolare. Totodată, MEN asigură din fonduri externe nerambursabile rechizite şcolare prin Proiectul „Rechizite pentru preşcolari şi elevi - Şanse egale la educaţie.”

- 109.4 milioane lei la Titlul „Transferuri între unităţi ale adiministraţiei publice” şi 7 milioane de lei la „Bunuri şi servicii”. Menţionăm că la aceste capitole, sumele anulate reprezintă reţinerile de 10% efectuate potrivit Legii 500/2002 privind finanţele publice, sume ce nu se repartizează în semestrul al doilea decât dacă este necesar, după examinarea de către Guvern a execuţiei bugetare pe primul semestru.

- 80 de milioane de lei la Titlul 59 „Alte cheltuieli”. Diminuarea bugetului MEN la acest titlu nu afectează sub nicio formă plata burselor, respectiv a dobânzilor.

- 20 de milioane de lei la „Active nefinanciare”, ca urmare a menţinerii nivelului cheltuielilor, în semestrul II, la un nivel comparabil cu plăţile efectuate în primul semestru al anului.

Referitor la Titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, suma de 2.1 miliarde de lei rămâne în buget drept credite de angajament, ceea ce dă posibilitatea începerii şi derulării proiectului „Instrumente pentru clasă - table interactive”, arată sursa citată.

Citit 9662 ori