„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din Postul Naşterii Domnului. Acest post debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie.
Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.
De asemenea, întâlnim zonal o serie de tradiţii şi obiceiuri ce au fost transmise din generaţie în generaţie. Astfel, se aminteşte că ‘în satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineaţă, aprind focul în sobă şi aţâţă jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun: Bună dimineaţa lui Ajun / C-a venit într-un ceas bun/ Să ne-aducă: porcii graşi şi unturoşi/ Şi oameni sănătoşi /Vacile cu viţei, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloştile cu pui, găinile cu ouă. La anul şi la mulţi ani.
Totodată, se precizează că o altă tradiţie specifică Munteniei, Olteniei şi Banatului este ca gospodinele să prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie. Astfel, animalele vor fi sănătoase tot anul şi vor da mai mult lapte”, se arată în expunerea de motive.
Potrivit calendarului pe 2022, prima mică vacanță va fi în luna ianuarie – pe 24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare legală, motiv pentru care majoritatea românilor au parte de o zi liberă. Având în vedere că aceasta pică într-o zi de luni, putem să o legăm de weekend și să avem o mini-vacanță în perioada 22-24 ianuarie.
În 2022, Paștele Ortodox va pica în luna aprilie – Vinerea Mare pică pe data de 22 aprilie, zi declarată sărbătoare legală. Așadar, a doua mini-vacanță va fi în perioada 22 – 25 aprilie.
Din păcate, Ziua Muncii pică tot într-o zi nelucrătoare și nu ne putem bucura de o vacanță.
Calendarul pe anul acesta arată că în luna iunie sunt trei sărbători legale: Ziua Copilului și Rusaliile.
Ziua Copilului – 1 iunie – va pica într- zi de miercuri, așa că nu se poate lega cu niciun weekend, în timp ce Rusaliile – 12-13 iunie – se pot alătura unui weekend. Așadar, vom avea o mini vacanță și în luna iunie.
În luna august avem Adormirea Maicii Domnului – 15 august – iar această sărbătoare legală pică într-o zi de luni. Drept urmare, ne putem bucura de o altă mini vacanță în perioada 13-15 august.
Sfântul Andrei – 30 noiembrie – pică într-o zi de miercuri, în timp ce Ziua Națională a României – 1 decembrie – pică într-o zi de joi.
În funcție de deciziile pe care le va lua Guvernul, am putea avea parte de o vacanță destul de lungă la începutul lunii decembrie.