Prognoza meteo pentru săptămâna 15.05.2023 – 22.05.2023
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în extremitatea de vest și de sud-vest a țării, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile nordice și centrale.
Prognoza meteo pentru săptămâna 22.05.2023 – 29.05.2023
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în nord-vestul țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sudice, estice, sud-estice și la munte, dar și local deficitare în extremitatea de nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Prognoza meteo pentru săptămâna 29.05.2023 – 05.06.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice și la munte, iar în rest se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă.
Prognoza meteo pentru săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Europa, lovită de furtuni violente și căldură ucigătoare, cum va fi afectată România
Primele estimări privind vara anului 2023 au fost realizate de specialiști. Veștile nu sunt îmbucurătoare: vin luni toride în Europa, cu fenomene extreme. Și România va fi afectată de temperaturi peste medie. Datele arată că vor apărea şi ploi sau vijelii mai ales în sudul continentului.
Meteorologii avertizează că valurile de caldură vor fi cauzate și de o posibilă intensificare a fenomenenului El Niño. Vremea instabilă va ţine până la jumătatea lunii iulie.
În timpul fenomenului El Nino, vânturile care bat spre vest de-a lungul Ecuatorului scad în intensitate şi apa caldă a mării este împinsă spre est, generând temperaturi mai mari la suprafaţa oceanului, relatează observatornews.ro "El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global
Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.