Marți, 11 Iunie 2019 03:00

Propunerile lui Borza pe masa lui Dăncilă (partea a II-a)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Propuneri pentru Dăncilă

După numirea în funcția de consilier onorific al premierului Dăncilă, acesta a fost sunat de președinți de bancă, rectori, oameni de business. „Toți văd această numire în persoana mea ca un semnal al deschiderii spre dialog și consultare. Chiar nu îmi doresc să-i dezamăgesc. Vreau să-i propun premierului crearea unui Consiliu economic consultativ, în care să fie reprezentate toate industriile și patronatele. Legislația în materie fiscală trebuie să fie rezultatul dialogul și al consultării cu mediul de afaceri. Guvernele PSD, în ultimii șapte ani, au relaxat fiscalitatea.

Impozitul pe salariu a fost redus de la 16 la 10%, CAS și CASS de la 42 la 35%, TVA de la 22 la 19, 9 sau 5%, impozitul pe profit e 16%, câtă vreme media la nivelul UE e de 25%. Cu toată această fiscalitate prietenoasă, cu toate că în ultimii șapte ani PIB-ul României s-a dublat de la 557 la un PIB previzionat pentru 2019 de 1.031 miliarde lei, deși în acest interval de timp România a consemnat o creștere economică medie anuală de 4,6%, impozitul pe profit plătit de peste 600.000 de firme, câte sunt înregistrate în România, nu a crescut, ci a scăzut. În orice caz, vorbim în medie de un impozit pe profit colectat de 15 miliarde lei, sub 2% din PIB, jumătate din cât colectează statul din impozitul pe salarii, care așa cum spuneam e de 10%. Cu toții, contribuabili persoane fizice sau juridice, avem obligația de a ne plăti dările către stat, altminteri nu vom avea niciodată autostrăzi, spitale sau școli noi. Evaziunea fiscală reprezintă marea amenințare la adresa securității economice și sociale a României. Țara noastră pierde, în fiecare an, 16 miliarde euro din evaziune, echivalentul a 15 autostrăzi Pitești-Sibiu sau 13 autostrăzi Comarnic-Brașov. Salut numirea doamnei Mirela Călugăreanu în funcția de președinte ANAF. Am convingerea că nu vom mai fi pentru multă vreme codași europeani la ponderea veniturilor bugetare în PIB. Dar ca să îmbunătățim performanța colectării, trebuie să reformăm și informatizăm această instituție vitală pentru România”, a precizat Remus Borza.

În opinia acestuia, „social-democrații ar trebui să învețe să comunice și să facă campanie electorală altfel de cum au făcut-o în ultimii 30 de ani. În era High-Tech și social media, PSD trebuie să învețe să comunice pe aceste platforme, să dea dovadă de mai multă creativitate, imaginație și dinamism pentru a-i recâștiga pe tineri, populația urbană și românii ce trăiesc în Diaspora. Pentru asta e nevoie ca PSD să se reinventeze, să-și schimbe leadershipul, comunicatorii și mesajele”.

„Nu vreau să dezamăgesc pe nimeni, dar în primul rând pe mine. Dacă nu voi fi lăsat să spun ceea ce gândesc, cum am venit, așa o să și plec. Dacă voi observa că mă aflu într-un dezacord flagrant și ireconciliabil cu cei chemați să facă lucruri pentru țară, fără nicio problemă îi voi mulțumi premierului Dăncilă pentru onoarea pe care mi-a făcut-o de a-i fi consilier onorific chiar și pentru câteva zile”, a spus deputatul Remus Borza.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 10689 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 07:37