Sâmbătă, 20 Iulie 2019 00:00

Remus Borza susține că Secția Specială nu ar trebui desființată: Să nu mai asistăm neputincioși la erori judiciare și abuzuri (partea a III-a)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De ce s-a schimbat PSD-ul vis-a-vis de Isărescu? Știm că au fost în război o perioadă

Aici este o problemă de consecvență sau inconsecvență. Când o dai cu 180 de grade, „ca la Ploiești” să nu crezi că nu vei deconta! Trei ani de zile eram cu „mânie proletară” că Isărescu e responsabil de inflație dublă, de curs valutar care crește de la o zi la alta, de gradul foarte redus de intermediere financiară. Ce înseamnă asta? Adică volumele mici de creditare a populației și a societăților comerciale, soldul creditelor companiilor și al populației a crescut 8 ani de zile, între 2010-2018 cu doar 13%, de la 209 miliarde lei la 233 miliarde lei. Costul mare al finanțării sau al creditării, adică avem dobânzi de 3-4 ori mai mari decât în Europa. Nu putem accepta că riscul de țară al României este de 3-4 ori mai mare decât îl are Ungaria, Polonia, nu mai vorbesc Franța, Germania, etc. Externalizarea fără motiv al aurului României în 1999, ratarea a două ținte în ceea ce privește aderarea monedei unice 2015 -2019 la 2022-2025... erau suficiente „capete de acuzare”. Mai sunt totuși cei cu vârsă de peste 70 de ani. Societatea reclamă „oameni noi”!

Noi am pierdut electoratul progresist în 26 mai, la europarlamentare cum e posibil să pierdem și electoratul tradițional sau mai degrabă nucleul dur al acestuia, care s-a identificat și a rezonat cu aceste teme de campanie. Trei ani de zile asta am spus: „Isărescu e rău, e vinovat de aia, aia, aia!” și dintr-o data... e vinovat dar tot pe el îl punem încă 5 ani la BNR. Asta arată și o doză a neputinței unei națiuni care nu e capabilă să scoată un um, la BNR. Nu o să accept niciodată că 25 milioane de cetățeni stau într-un singur om! Eu am venit cu 5 propuneri decente, cel puțin la fel de valoroase precum cea a lui Mugur Isărescu! Am venit cu 5 bancheri care toți sunt președinți de bănci mari, de bănci de sistem, fie că vorbim de Sergiu Manea de la BCR, Mihaela Bîtu, fiecare femeie președinte din sistemul bancar, președinte la ING, Traian Halalai președintele de la EximBank, Răzvan Radu – președintele de la UniCredit sau Sergiu Oprescu de la Alpha Bank. Nu am venit cu niște politruci ci am venit tot cu niște grei în sistem. Trebuie să ieșim din această abordare fatalistă și din acest mit al inispensabilității, de sorginte bolșevică. Este plin cimitirul de oameni de neînlocuit! Noi trebuie să pregrătim România de mâine cu oameni de azi nu de ieri! Oameni care au viziune, care au curajul reformării, modernizării, pentru că e un decalaj foarte mare între tot ce se întâmăplă afară și conservatorismul ăsta care ne ține pe loc din România și asta e valabil la nivelul tuturor instituțiilor sau în general sau în general al mentalului colectiv. Revenind la PSD și la prezidențiale, probabil Eugen Orlando Teodorovici va fi candidat.

Dar ce ziceți de Pleșoianu care a obținut un număr considerabil de voturi la Congres?

700 de voturi nu sunt puține dar probabil dacă Doamna Virocia Dăncilă nu era și premier, Pleșoaianu ar fi luat mai multe voturi. Această bicefalitate a puterii dată de funcția de președinte a PSD și cea de prim-ministru trebuia să se reunească în mâinile aceluiași om. Din cauza acestor disfuncționalități am avut permanent acest război, între președintele PSD și prim-ministru, indiferent care a fost el. Așa este practica democratică în toate țările civilizate. Președintele unui partid care câștigă alegerile, automat devine și prim-ministru. Din punctul acesta de vedere, lucrurile erau într-un firesc cât se poate. Doamna Viorica Dâncilă indiscutabil e o soluție de o mie de ori mai bună decât Liviu Pleșoianu la președinția PSD. Poate fi un candidat redutabil la președinția țării. Dacă guvernul își face treaba și aici e și problema, a scăpat de o moțiune de cenzură, i-am spus „să nu se culce pe-o ureche” și să-și restructureze guvernul! Eu am venit în urmă cu o lună de zile cu un set de idei și propuneri care au oripilat atunci, chestii pentru care am fost executat. Nu am o problemă! Nu sunt ranchiunos! Important e ca cei care sunt decidenți sau care dețin puterea executivă sau politică, să le implementeze. Sunt măsuri și propuneri de bun simț, așteptate de o țară întreagă, de 30 de ani. Acestea reclamă: reformarea statului, debirocratizarea administrației, un guvern mai suplu și mai eficient, o comasare în ceea ce privește administrația publică locală a unităților administrativ teritoriale. Defilăm cu 3200 de astfel de unități, câtă vreme Polonia, o țară cu o populație dublă are la jumătate. re an vreo 35 de miliarde de euro. România este țara celor 10.000 de Km de drumuri de pământ. este țara cătunelor satelor și comunelor fără acces la apă curentă, la canalizare, la gaz și la asfalt. i privind optimizarea fiscală.

Citit 9523 ori