Joi, 18 August 2022 10:29

Se dau trei zile libere pentru români! Ce condiții trebuie respectate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Angajații din România care vor intra în concediu de creștere a copilului vor primi mai multe zile de concediu de odihnă. Această decizie, așteptată de foarte mulți părinți care doresc să petreacă mai mult timp cu cei mici, vine la pachet și cu câteva reguli care trebuie respectate.

Un exemplu deja publicat în mediul online arată că un angajat care a împlinit un an de muncă în aceeași companie va putea avea un concediu de creștere a copilului de doi ani. Cu toate că în această perioadă i se va suspenda contractul individual de muncă, angajatul tot va putea să beneficieze de câteva zile de odihnă după ce se întoarce la muncă.

Așadar, dacă angajatul a lucrat timp de un an și apoi a beneficiat de doi ani de concediu, acesta va putea beneficia de trei zile libere în plus atunci când va reveni la muncă.

Concediul medical este acordat de către medici

Amintim că medicii acordă pacienților concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape, astfel:

în prima etapă, concediul medical poate dura cel mult trei zile pentru o afecțiune ușoară

după aceste trei zile, medicul va decide, în funcție de răspunsul pacientului la tratament, dacă va elibera certificatul de concediu în continuare

De asemenea, este de menționat că planul de urmărire a evoluției bolii va fi cuprinde indicații terapeutice și igienico-dietetice, iar pacientul este obligat să le respecte. 

Angajații cu vechime au prioritate

Legea nr. 158 din 2005 reglementează toate concediile medicale de pe teritoriul țării noastre și a fost aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399 din 2006.

Astfel, pentru ca o persoană să beneficieze de concediu medical trebuie să aibă domiciliu în România și să fie și înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

Mai mult decât atât, activitatea trebuie să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statul special prevăzut de lege.

Legislația actuală mai spune că de aceste drepturi beneficiază și persoanele autorizare să desfășoare activități independente, persoanele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații, administratorii sau managerii care au încheiat un contract de administrare sau de management și membrii unei asociații familiale.

Citit 1543 ori