Miercuri, 19 Ianuarie 2022 15:40

Sorin Cîmpeanu, anunț pentru toți elevii!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educației a precizat că elevii care lipsesc de la școală în situația în care un coleg a fost depistat pozitiv cu COVID-19, pot fi notați ca absenți. Sorin Cîmpeanu a precizat că numai DSP poate face ancheta epidemiologică și stabili cine sunt contacți direcți. Oficialul a precizat că dacă se respectă regulile și poartă masca nu sunt considerați contacți cu cei depistați pozitiv. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii prevede foarte clar că DSP este organismul care face ancheta epidemiologică, iar cei care lipsesc de la şcoală la apariţia unui caz în clasă pot fi notaţi ca absenţi. Sorin Cîmpeanu a precizat că, dacă elevii din aceeaşi clasă poartă corespunzător masca de protecţie, nu sunt consideraţi contacţi cu cei depistaţi pozitiv.

 „În afară de Ordinul comun al ministrului Educaţiei, ministrului Sănătăţii, există o metodologie INSP. 

În Ordinul comun se prevede că, încă de la apariţia primului caz, DSP face anchetă epidemiologică. Dacă respectă regulile şi poartă masca de protecţie, aşa cum trebuie să o poarte în clasă, nu sunt contacţi direcţi, conform metodologiei INSP. Totul e să respecţi regulile.

DSP stabileşte contacţii direcţi. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacţii direcţi şi atunci încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliţi contacţi direcţi, dacă există, intră şi ei în izolare, iar clasa merge mai departe”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă elevilor care lipsesc, după apariţia primului caz de COVID, li se vor pune absenţe, ministrul Educaţiei a răspuns pozitiv.

„Eu cred că da. Atâta timp cât şcoala se derulează cu prezenţă fizică, nu există o decizie oficială de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă, li se trec absenţe”, a declarat Cîmpeanu. 

Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat şi care sunt situaţiile în care şcoala se poate derula online, precizând că acestea sunt descrise clar în ordinul comun.

„Există posibilitatea şcolii online descrise foarte clar în ordinul comun, pentru elevii şi preşcolarii sub 12 ani, o serie lungă de vulnerabilităţi care conduc la dreptul elevului de a rămâne în online şi obligaţia şcolii de a preda în online. Iar peste 12 ani este o altă serie de vulnerabilităţi care dau dreptul elevului de a rămâne în online, chiar dacă şcoala se desfăşoară cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citit 1470 ori