Sâmbătă, 11 Mai 2019 03:00

Supremația Creștinismului față de orice alte religii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creștinismul față de orice altă religie a lumii, a venit cu răspunsuri clare la întrebările fundamentale ale vieții/existenței, fapt ce rezultă din evanghelii și celelalte cărți ale Noului Testament, respectiv întreaga Biblie, care pentru creștinism reprezintă Cuvântul Lui Dumnezeu. De altfel, caracterul divin al acestei cărți, este dovedit din toate perspectivele în care a fost analizat.

art 110519 081. Care este realitatea primară ? – la această primă întrebare, fiecare religie are un răspuns diferit. Creștinismul susține existența unui Dumnezeu infinit și personal (triunic), transcendent, imanent, omniscient, suveran și bun. Deși islamul susține credința într-un Dumnezeu Unic, numit Allah, iar Coranul face trimitere la unele personaje din Biblie, subliniind însă că, singurul profet este Mahomed, în realitate, originea termenului Allah precede apariția islamului, acesta fiind un zeu al panteonului arab politeist, alături de consoartele lui feminine, anume Al-Lat, Al-Uza și Manat. Între adevăratul Dumnezeu al creștinilor și Allah nu există nici o legătură, nici o asemănare și nici o asociere. Islamul nu crede în Trinitatea creștină (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt), considerând aceasta o blasfemie, iar pentru ei, Isus Hristos a fost un simplu profet, Mahomed fiindu-i superior, cu toate că acesta este mort.
Religiile orientale (hinduism, budism) cred în Brahman, ființă absolută, impersonală, creatoare a Universului. Brahmanul este Sinele suprem.
Deși aparent, ar apărea că aceste religii în esență cred cam în același Dumnezeu, în realitate lucrurile stau cu totul altfel, între Dumnezeul creștin descoperit prin Isus Hristos și Biblie și zeii la care aceștia se închină, nu există nici o legătură. Subliniem că, în concepția materialistă, Dumnezeu nu există, totul este materie.

2. Care este natura realității exterioare, adică a lumii din jurul nostru ? – la această întrebare, creștinismul afirmă că Dumnezeu a creat totul din nimic, iar universul creat funcționează ca o uniformitate a cauzelor și efectelor într-un sistem deschis (adică Dumnezeu se implică în creație). Islamul crede că Allah a creat totul. În concepțiile materialiste, cosmosul a apărut pur și simplu, el există ca o uniformitate a cauzelor și efectelor într-un sistem închis, adică nimeni nu poate intervenii în acesta, nici o Ființă transcedentă, pentru că nu există. În cadrul religiilor orientale, lucrurile se complică, deoarece la această întrebare, răspunsul este că, „unele lucruri sunt mai mult Unul decât altele”. Se vorbește de o ierarhizare, iar unele „lucruri”, unele aparențe sau iluzii, sunt mai aproape de a fi una cu Unicul (Brahman care este Atman). Materia (mineralul), este cea mai puțin reală, urmează viața vegetală, apoi cea animală și în final omenirea. Pentru gândirea occidentală structurată, concepțiile religiilor orientale sunt foarte greu de înțeles. Unii au apelat la sincretism, pentru a explica concepții greu de înțeles și de acceptat.

3. Ce este ființa umană ? – În creștinism ființele umane sunt create după chipul Lui Dumnezeu, având personalitate, transcedență de sine, inteligență, moralitate, sociabilitate și creativitate. Dumnezeu a creat fiecare om ca un exemplar unicat, în toată existența umanității. Omul este păcătos, având în sine păcatul originar. Acesta nu se poate mântui singur, numai Hristos poate salva omul, prin credință în jertfa Sa și prin pocăință (Ev. Mt. 4.17; Fapte 2.38). În concepțiile materialiste, omul este o mașină complexă, o combinație de proprietăți fizice și chimice. În islam, ființa umană este creată de Allah. Omul se naște fără păcat și se poate mântui singur, prin fapte bune, care au puterea de a anula faptele rele săvârșite. În islam, jertfa Lui Hristos nu are nici o valoare, deoarece Coranul afirmă că nu a existat nici o răstignire (Sura 4:157). În islam, fiecare om se poate mântui singur pe sine prin fapte bune. În esență, în lume există doar două religii, cea a lui Cain și cea a lui Abel (Geneza 4). În religiile orientale (hinduism), ființa umană nu are personalitate, ea face parte din întreg, deoarece Atman (sufletul oricărei persoane) este Brahman (Sufletul întregului cosmos).

continuare săptămâna viitoare

Av. Daniel Pescaru

Citit 1209 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Mai 2019 02:07