Sâmbătă, 01 Iunie 2019 03:00

Europarlamentare cu surprize (prima parte)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Europarlamentarele din 26 mai ne-au rezervat mai multe surprize. Prima se referă la ALDE. Niciun sociolog, analist politic, ghicitor în stele nu a prezis un scor atât de slab pentru ALDE. Mai mult decât atât, toate casele de sondare a opiniei publice îi dădeau ALDE 8-14%. Meșter mare cârmaciul care le-a aplicat o dublă lovitură.Netrecerea pragului electoral duce ALDE direct în cărțile de istorie. Partidul va intra în disoluție și mulți parlamentari vor lua calea pribegiei, întorcându-se la izvoare: PNL sau PSD. Rezultatul catastrofal al ALDE îi invalidează candidatura lui Tăriceanu la președinție. Practic, azi, Iohannis e sigur de cel de-al doilea mandat. E clar că nici PSD nu va putea da un prezidențiabil care să-i pună probleme lui Iohannis. Surpriza poate să vină de unde se așteaptă cel mai puțin: USR-PLUS.

Manipulare și propaganda

A doua surpriză a acestui scrutin: nimeni nu a fost în măsură să anticipeze proporțiile dezastrului pentru PSD. În toate sondajele de opinie publică, PSD avea un scor de peste 30%. De abia cu o săptămână înainte de duminica fatidică, Academia Română dădea publicității un barometru de opinie care plasa PSD la 25% și PNL la 27%. Sunt două scenarii: fie casele de sondare au umflat în mod deliberat scorul PSD pentru a-l putea factura pe Dragnea, fie sondajele comandate de PSD anticipau iminența dezastrului dar a fost ignorat.Cel care a ascuns activului de partid aceste date ar putea să fi fost tocmai Liviu Dragnea, pentru a-și putea conserva poziția de conducător suprem, din care, eventual, să pună oarece presiune pe judecătorii ÎCCJ și CCR. Scorul obținut de PSD, de 22,5%, cu 5 procente mai mic decât PNL, și cu doar o zecimală mai mare decât USR, reprezintă un minim istoric al performanței electorale al celui mai mare partid al țării. Practic, de la alegerile parlamentare din decembrie 2016, zestrea electorală a social-democraților s-a înjumătățit: de la 45 la 22,5%. Au pierdut peste un milion de voturi și asta trebuie să conducă la o analiză internă în PSD, la un rebranding, schimbare de leadership și discurs. Altminteri, alunecarea pe tobogan a PSD va continua.
Romanii și-au descoperit spiritul civic
A treia surpriză: nimeni nu se aștepta la o participare la vot atât de mare: peste 49%, în condițiile în care, în urmă cu cinci ani, rata de participare la europarlamentare a fost de 32%. Toate casele de sondare își calibrau estimările pornind de la o participare de la 35 până la maxim 39%. Campania de demonizare a lui Dragnea și implicit a PSD, purtată cu atâta succes de Iohannis și partidele din opoziție, a mobilizat electoratul de dreapta și a demobilizat electoratul PSD. Suprapunerea referendumului pe Justiție cu europarlamentarele reprezintă atuul câștigător al lui Iohannis, care, practic, a adus PNL cel puțin 5 procente în plus. Marele câștig al acestei campanii pentru referendum și europarlamantare este trezirea conștiinței civice, manifestata prin participarea la vot.

Odată cu aceste alegeri toți românii au conștientizat forța votului. În votul fiecărui cetatean stă forța schimbării, primenirii și reformării clasei politice. A reprezentat un moment de declic și schimbare de paradigmă în ceea ce privește mentalul colectiv și indiferența manifestată în cei 30 de ani de democrație originală față de vot. Trebuie să ne obișnuim de acum încolo, din perspectiva prezidențialelor, localelor și parlamentarelor, care se apropie, la rate de participare de peste 60%, ceea ce reprezintă un semn de maturitate politică și înțelepciune. Cozile de sute de persoane, mai ales la secțiile din Diaspora, vor pune o presiune extraordinară pe întreaga clasă politică pentru a adopta votul prin corespondență sau votul electronic, chit că o atare modalitate de vot îi va fi detrimentală PSD.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 10739 ori