Sâmbătă, 18 Mai 2019 03:00

Plantatul și semănatul direct al tomatelor în câmp

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plantarea in camp a tomatelor are loc, esalonat, in 2-3 epoci, in perioada 1 mai – 10 iunie, iar semanatul direct in camp pana in 20 mai.
Soiurile de tomate cultivate in Romania pentru stare proaspata si industrializare, avand port pitic, semi-inalt si inalt, cultivate nepalisate sunt: Angelina VP, Arges11, Arges 16, Arges 20, Arges 123, Carisma, Carolina, Costate 21, Costate 23, Eclipsette, Ema de Buzau, Galilea, Kalina, Parris, Pink Solution, Rila, Siriana, Smarald, Yarden Sonia de Buzau (pentru consum proaspat), Chihlimbar, Cluj 80, Drops, Elisabeta, Florina 44, Naty (pentru consum proaspat si industrializare), Buzau 4, Darsirius, Ruxandra, Raluca, Pontica, Padureanca, Kristinica (pentru industrializare).
Soiul de tomate Chihlimbar a fost creat de SCDL Buzau. Tipul de crestere al plantei este determinat. Portul frunzei este semiaplecat. Fructul este foarte mare. Forma fructului in sectiune longitudinala este turtita. Culoarea fructului la maturitatea de recoltare si a cavitatii seminale este portocalie. Fructul are fermitatea medie. Perioada infloritului este timpurie si a maturitatii de recoltare este tarzie. Fructele sunt pentru consum in stare proaspata si prelucrare industriala.
Plantarea rasadului de tomate se face manual sau mecanizat cu masina de plantat romaneasca. Plantatul se face la straturi ridicate la distanta de 50 cm intre randuri si 30 cm pe rand, pentru desimea de 50 mii plante/ha.
In varianta bazata pe mecanizare integrala a operatiunilor de la pregatit teren pana la recoltare cu combina, tehnologia difera putin fata de aceea a culturii de vara-toamna produsa prin rasad. Se utilizeaza in exclusivitate soiuri cu crestere determinata si semideterminata. Norma de samanta este de 1,5 kg/ha. Desimea culturii este de 57 mii plante/ha, distribuite pe straturi inalte cu coronament de 94 cm, la distanta de 40 cm intre randuri si 25 cm pe rand.

Citit 3814 ori
Mai multe din această categorie: « Cultura castraveților de vară