Dacă este început de lună, avem recomandare de carte. Astăzi vă prezint alte două cărți, interesante și importante ca și informație, consider eu:
1. Lumea interioară a traumei - Donald E. Kalsched
Cuvântul TRAUMĂ denumește orice experiență care cauzează copilului durere sau anxietate insuportabile.O traumă variază de la abuzurile grave și cutremurătoare, fizice și sexuale, până la traumele cauzate de nesatisfacerea nevoilor vitale de îngrijire și care provoacă efecte devastatoare în dezvoltarea acestor copii. TRAUMA, știută, dar mai ales cea neștiută - trauma uitată, ne definește viața, ne limitează și ne condamnă la suferință. Suntem împinși la compulsii(obsesii, comportamente repetitive), la dependențe(de alcool, de mâncare etc) , la izolare, la depresii, la accese de furie, care nu par să aibă nimic de-a face cu viața noastră conștientă.Ce se întâmplă în lumea internă, când, de exemplu, în lumea exterioară, viața devine de nesuportat? Cum răspunde psihicul în „interiorul” său la evenimentele copleșitoare ale vieții?Autorul se concentrează în special pe probleme legate de dependențe și tulburări psihosomatice, dar si pe subiectul disocierii.Lupta cu trauma cere multă voință, abilități de autoanaliză și foarte mult curaj pentru a porni pe acest drum.
2. Cazul Eduard Einstein - Laurent Seksik
O carte despre drama ascunsă a unei familii, despre durerea și slăbiciunea unui mare om și vocea unui fiu uitat. Eduard Einstein, fiul savantului Albert Einstein, și-a trăit viața in umbra tatălui. De la 19 ani suferea de schizofrenie, și și-a trăit restul vieții într-un sanatoriu, unde tatăl său l-a vizitat o singură dată.
Fragmente din carte:
„ Întreaga viață i-a fost o luptă pt schimbarea ordinii lucrurilor. Dar nimic nu poate schimba lipsa de ordine din Eduard. E tatăl lui Eduard. Ce să insemne asta? Tații zămislesc fii. Pentru Eduard, el a fost întotdeauna un monstru...nu și-a putut construi o imagine de tată. Nu a prezentat nicio predispozitie în acest sens....A-l revedea pe Eduard înseamna a muri, ar deschide răni nicicând cicatrizate. Vechea lui rana de tată. Ceva ireparabil s-a intâmplat din vina lui. A dat viață pe pământ unei mari nefericiri...Eduard e un reproș viu....”
Pentru mai multe informații accesați
:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; facbook: Psihologie si Psihoterapie Cristina Selea