Sâmbătă, 16 Februarie 2019 02:00

Cuplul în psihogenealogie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Psihogenealogia este o abordare ce explorează și analizează evenimentele, secretele și conflictele trăite de strămoșii noștri și modul în care acestea ne influențează prezentul. Ne sunt transmise transgenerațional modelele de credință și comportament, ne este influențată alegerea partenerului.

„Suntem cu toții ramuri dintr-un arbore genealogic purtător de repetiții - prenume, date, meserii, calități, boli, relații mai mult sau mai puțin fericite - toate guvernate de moștenirea transgenerațională. Studiul psihogenealogiei ne propune să utilizăm cât mai bine experientele celor dinaintea noastră, în vederea unei transformări personale.

În spatele alegerii partenerului, alegere ce o considerăm pe deplin conștientă și liberă, se află trecutul familiilor celor doi parteneri. Fiecare dintre noi vibrează pe o frecvență ce intră într-un anumit moment în rezonanță cu aceea a partenerului nostru.

Să fie aceasta, dragostea la prima vedere? 

De unde provine această atracție incontrolabilă? 

Ce face ca tocmai acest bărbat și această femeie să se întâlnească?

Îndrăzniți să vă acordați libertatea de a vă iubi, de a descoperi iubirea în celălalt. Să vezi mereu ce e mai bun în celălalt prin intermediul a ceea ce este mai bun în tine: iată o primă cheie în eterna căutare a Iubirii.Pericolul care pândește multe cupluri e să se creeze o închidere printr-o iubire posesivă. În intenția de a-l schimba pe celălalt, creezi o închisoare. De aceea, fiecare partener ar trebui să evite să intre in posesia celuilalt. 

Libertatea depinde de capacitatea de a fi autonom.Ce ar fi să învățăm să ne dezvoltăm împreună în cuplu? În multe cupluri ruptura pleacă tocmai de la decepții, de la așteptările pe care le avem de la celălalt și care nu se împlinesc niciodată. Fiecare așteaptă ca celălalt să se schimbe, să-și schimbe atitudinea, caracterul și comportamentul. Majoritatea ființelor umane visează să îl transforme pe celălalt, să schimbe totul, dar uită un lucru esențial: să se schimbe pe sine! 

Viața este o permanentă schimbare, să mergi înainte înseamnă sa te schimbi. Ne-au fost induse obișnuințe, iar schimbarea ne sperie. Odată ce abandonăm frica de schimbare, și ne eliberăm de propriile temeri, devenim liberi și eliberatori și pentru ceilalți. 

După un timp, starea de îndrăgostire lasă locul sentimentelor de fragilitate, de îndoială, de teamă, pentru că iubirea descătușează emoții îngropate și necunoscute, care ne destabilizează. Fiecare se poate simți astfel din ce în ce mai vulnerabil.Sentimentul amoros sparge carapacea pe care ne-am format-o în copilărie și aduce la suprafață valori personale și trăiri emoționale. 

Întâlnirea dintre două ființe, fiecare purtătoare a propriilor valori, înlesnește alchimia cuplului și drumul către un cuplu conștient, un cuplu format din două ființe autonome. De-a lungul acestui drum comun, a invăța sa trăiești în doi incepe cu punerea la îndoială a vechilor noastre convingeri, credințe și comportamente. 

Să descoperi prin ce e diferit celălalt dă sare și piper relatiei, deoarece iubirea adevărată nu cunoaște opreliști” (Mireille Scala, Herve Scala - Cuplul in psihogenealogie)â

Pentru mai multe informații accesați:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; facbook: Psihologie si Psihoterapie Cristina Selea

Citit 1427 ori Ultima modificare Vineri, 22 Februarie 2019 20:43