Marți, 26 Februarie 2019 13:31

Activităţi desfășurate de ISU Mehedinţi cu ocazia Zilei Protecției Civile din România

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aniversăm, la data de 28 februarie, Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1930, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României ca „Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, acest moment fiind considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.

Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Drobeta” al județului Mehedinţi, instituţie formată prin unirea protecţiei civile şi a pompierilor militari, organizează activităţi dedicate aniversării Zilei Protecţiei Civile din România.            

Activităţile vor debuta sâmbătă şi duminică, 23-24 februarie a.c., între orele 10.00-16.00, în centrele comerciale din municipiul Dr. Tr. Severin, unde vor fi amplasate puncte mobile de informare preventivă şi expoziţii cu tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului. De asemenea, vor fi organizate ateliere interactive de acordare a primului- ajutor de bază cu participarea unor echipe mixte, formate din paramedici SMURD, voluntari ISU şi cei ai Crucii Roşii.         

Miercuri, 27 februarie a.c.,  echipaje de prim-ajutor, constituite din paramedici de la nivelul fiecărei subunităţi, se vor întrece în cadrul unui concurs cu tema „Acordarea primului-ajutor medical de urgenţă”, care se va desfăşura la Detaşamentul de pompieri  Dr. Tr. Severin.           Joi, 28 februarie, începând cu ora 12.00, la Palatul Cultural „Theodor Costescu”, va avea loc un simpozion, la care sunt invitaţi să participe oficialităţile judeţului, şefii de instituţii şi structuri M.A.I., dar şi cadre ale inspectoratului.         

Totodată, vor fi amenajate standuri de prezentare a materialelor de informare preventivă, autospecialelor, accesoriilor, utilajelor, aparaturii şi altor mijloace de intervenţie pentru protecţia populaţiei, atât pe Esplanada Crişan, în intervalul orar  09.00 -14.00 , cât şi pe Esplanada Fântânii Cinetice, în inetrvalul orar 13.00-14.00.         

De asemenea, toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” vor organiza activităţi specifice, în cadrul programului Ziua Porţilor Deschise, în intervalul orar 10.00-16.00, oferind posibilitatea celor interesaţi să cunoască misiunile structurilor profesioniste şi tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor mehedinţeni.             

Tot în această perioadă, premergător Zilei Protecţiei Civile, cadre ale Inspecţiei de prevenire împreună cu pompieri din cadrul subunităţilor de intervenţie și serviciile voluntare pentru situații de urgență, vor desfăşura activităţi de informare preventivă pe timpul controalelor organizate în municipiul Dr. Tr.Severin şi comuna  Obârşia de Câmp.

* *  

Ziua Protecţiei Civile din România reprezintă un prilej de retrospectivă a misiunilor de salvare a cetăţenilor ameninţaţi de conflagraţii militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe. Mereu gata de intervenţie, alături de celelalte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, specialiştii protecţiei civile au participat cu profesionalism şi devotament la misiunile de salvare a comunităţilor şi diminuare a pagubelor materiale.       

Înfiinţată în cadrul Ministerului de Interne, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, structura s-a regăsit constituită în Comandamentul Apărării Pasive din Ministerului Aerului şi Marinei, iar în perioada postbelică a fost transferată la Ministerul Forţelor Armate. În anul 1952 au luat fiinţă Apărarea Locală Antiaeriană şi Comandamentul Apărării Locale Antiaeriene, în a căror componenţă existau statele-majore regionale şi serviciile specializate la localităţi şi unităţi economice.       

România a parcurs, în anul 2004, un proces de reformă instituţională, astfel că protecţia civilă şi pompierii militari au format o structură unitară – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, componentă aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Mecanismul modern de gestionare a situaţiilor de urgenţă, adaptat standardelor UE şi NATO a adus tot mai variate responsabilităţi protecţiei civile, solicitând  implicare şi viteză de reacţie, sub semnul solidarităţii umane, dar şi o reală responsabilitate civică.        

Gestionarea situaţilor de urgenţă cu care România s-a confruntat în ultimii ani (zăpezi, inundaţii, calamităţi naturale etc.) a presupus reacţia promptă a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă,  rezultatele misiunilor de salvare fiind confirmate de pregătirea şi experienţa echipajelor de intervenţie. În acelaşi timp, actualizarea permanentă a cadrului legislativ a oferit un plus de eficienţă activităţilor preventive şi acţiunilor specifice pentru salvarea vieţii, bunurilor, valorilor materiale şi de patrimoniu.

Citit 2078 ori