Vineri, 09 Septembrie 2022 10:04

Guvernul a aprobat Programul energetic de iarnă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vești bune pentru români. Purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acestuia, în cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a aprobat Programul energetic de iarnă.

Scopul programului îl reprezintă completarea măsurilor de asigurare a continuităţii furnizării de energie pentru sezonul rece. Dan Cărbunaru susține că acest program este unul esențial, având în vedere situația dificilă din Europa și inclusiv din România în ceea ce privește energia, dar și gazele.

„Aş vrea să vă spun şi despre aprobarea Programului de iarnă, pentru că este o preocupare a Guvernului să ne asigurăm că toate măsurile sunt luate, atât în privinţa livrărilor de cantităţi de gaz, de energie electrică, precum şi în privinţa mecanismelor prin care aceste cantităţi vor ajunge atât la consumatorii finali în gospodăriile românilor, dar şi în mediul economic.

Aşadar, prin aprobarea acestui program energetic sunt completate măsurile de a asigura continuitatea furnizării de energie pentru sezonul rece”, a afirmat Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria.

Dan Cărbunaru, despre ordonanța de urgență pe energie

Purtătorul de curând a adus în discuție și ordonanţa de urgenţă pe energie adoptată, săptămâna trecută. Potrivit acestuia, documentul prevede în același timp și o echilibrare a pachetului de măsuri pentru a menţine la un nivel decent costul final pentru consumatorii casnici, pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru industria alimentară. 

Totodată, Dan Cărbunaru adaugă că cetățenii vulnerabili vor fi sprijiniți, astfel încât să poată să depășească cu bine această iarnă.

„Urmează ca cetăţenii vulnerabili să beneficieze în continuare de sprijin. În egală măsură, însă, trebuie ca programul de iarnă să asigure necesarul de consum de energie electrică a ţării pentru 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, atât în privinţa parametrilor de calitate şi siguranţă în alimentare, precum şi în stabilirea resurselor energetice necesare pentru consum”, a mai explicat Cărbunaru.

”Se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective: a) monitorizarea funcţionării Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023; b) identificarea situaţiilor de disfuncţionalitate ce pot apărea în sectorul de energie şi în cel de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 şi stabilirea măsurilor operative, altele decât cele administrative, privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi al Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale, precum şi măsurile operative privind stocurile de combustibil; c) informarea Guvernului, ori de câte ori situaţia o va impune, asupra măsurilor de la lit. b), precum şi a problemelor ce nu pot fi soluţionate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă”, se arată în hotărârea de Guvern.

Ce prevede documentul adoptat de Guvern?

În aceeași timp, documentul mai prevede și că acest comandament energetic de iarnă este compus din reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.

Instituţiile şi autorităţile statului competente în domeniul energiei, precum şi operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) desemnează în cadrul Comandamentului energetic de iarnă un număr de maximum 2 reprezentanţi fiecare. Componenţa nominală a Comandamentului energetic de iarnă se stabileşte prin ordin al ministrului energiei în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Tot în cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a mai aprobat și Analiza estimativă şi măsurile privind funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023.

”Anexa nr. 2, care conţine informaţii sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziţie de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României şi se comunică doar instituţiilor/autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale”, scrie în hotărârea de Guvern.

Citit 1541 ori