Marți, 19 Martie 2019 02:00

HRĂNIREA PE STABULAŢIE - grăunţele de cereale şi boabele de leguminoase

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Modalităţi de utilizare în hrana animalelor

Orientativ, pentru grăunţele de cereale cel mai des folosite se pot face următoarele recomandări:Porumbul poate fi consumat în cantităţi zilnice de 2-4 kg la taurine, 0,1-0,4 kg la ovine, putând reprezenta 30-50% din amestecul de concentrate. Poate participa în proporţie de 40-80% la porcine şi 50-60% la păsări, în structura nutreţurilor combinate specifice;

Ovăzul este specific reproducătorilor masculi şi cabalinelor şi poate reprezenta 30-50% din structura amestecurilor de concentrate destinate acestor categorii (ex. un taur de reproducţie consumă 2-4 kg ovăz/zi). La cabaline consumul zilnic de ovăz poate oscila între 2 şi 8 kg;

Orzul, de regulă la noi în ţară, înlocuieşte porumbul în proporţie de 20-30% în structura nutreţurilor combinate destinate suinelor şi păsărilor;

Grâul furajer, secara, triticalele sunt recomandate în proporţie de 15-20% în nutreţurile combinate sau în amestecurile de concentrate destinate diferitelor specii şi categorii de animale de fermă. La boabele de leguminoase conduita generală de utilizare în hrana animalelor este:

- la rumegătoare: participare de 10-15% în amestecul de concentrate, asigurând consumuri zilnice de circa 1 kg la taurine şi de 0,1 kg la ovine;

- la suine şi păsări: după o prealabilă tratare (la cele cu astfel de recomandări), se pot încorpora în nutreţurile combinate până la 10-12%.

CARACTERIZARE ŞI EFECT NUTRITIV

• Grăunţele de cereale - porumbul, orzul, grâul furajer, sorgul, triticalele, meiul - fac parte din categoria concentratelor cultivate. Din punct de vedere nutritiv, ele se caracterizează printr-un conţinut ridicat de SU (85%) şi un nivel relativ scăzut de proteină brută (7-12%). Valoarea biologică este influenţată în cazul porumbului de proporţia redusă de lizină, triptofan şi cistină. Conţinutul în grăsime brută variază între 2 şi 6%, iar celuloza brută de la 2% (la porumb) la 10-12% (la ovăz). Sunt foarte bogate în SEN - substanţe extractive neazotate (66-70%), de unde şi denumirea de furaje amidonoase.

Aceste sortimente furajere formează baza energetică a nutreţurilor combinate şi a amestecurilor de concentrate, având o participare de 50-80%. Dacă sunt administrate peste valorile de necesar, predispun la îngrăşare.

Citit 2207 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2019 21:17