Miercuri, 18 Ianuarie 2023 11:04

Ministrul Muncii anunță o nouă metodă de calculare a pensiilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că noua metodă de calculare a pensiilor este în lucru, iar modificările vor fi făcute atunci când va exista o variantă finală.

Acesta a spus că problema pensiilor s-ar fi rezolvat deja dacă legea pensiilor și cea a salarizării nu ar fi fost puse în paranteze.

Noua formulă de calcul se va baza pe legea 127

Acesta a menționat că noua formulă de calcul se va decide pe baza legii 127.

„Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127.

Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării”, a spus Marius Budăi la Digi24. Marius Budăi a mai vorbit recent despre modificarea formulei de calcul a pensiilor. Potrivit ministrului Muncii, inechitățile din sistemul de pensii s-au produs în urma intervențiilor asupra actelor normative de bază ale legii 127/2019 privind sistemul public de pensii.

„Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile.

Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați”, a declarat acesta pe data de 7 ianuarie 2023.

Acesta a vorbit, de asemenea, și despre formula de calcul a pensiilor. Marius Budăi spune că noua formulă de calcul va fi aplicată gradual și  va avea un impact major asupra sistemului de pensii din România.

„Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale”, a adăugat Marius Budăi. 

Din 2030, numărul pensionarilor ar putea să-l depășească pe cel al angajaților, tocmai în momentul în care generația „decrețeilor” va începe să se pensioneze. Acest lucru va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii, în contextul numărului mare de pensionări.

„Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari.

Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”, a declarat analistul fiscal Adrian Bența, potrivit Digi24.Datele nu sunt îmbucurătoare nici după anul 2030, având în vedere că populația României va scădea considerabil, după cum arată datele. În plus, creșterea speranței de viață va pune presiune suplimentară.

„Oamenii petrec la pensie acum în România mai mulți ani decât au petrecut pe piața muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani. Mai ales dacă s-au pensionat anticipat. În acest condiții este un mare semn de întrebare. De la cine strângi toți banii aceștia cu care să plătești pensii mai mult timp decât a contribuit cineva?”, spune Marian Preda, rector la Universitatea București. „În momentul de față remarcăm faptul că per ansamblu pe partea de contribuții sociale bugetul are nevoie de resurse de la bugetul general. Cu alte cuvinte el nu este echilibrat. Acest dezechilibru tinde să se accentueze pe modelele de predicție viitoare”, potrivit analistului economic Claudiu Cazacu.

Citit 1497 ori