Sâmbătă, 30 Martie 2019 02:00

Obținerea de răsaduri sănătoase

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parteneriat agreat de Direcția Agricolă Mehedinți


Din motive economice sau logistice, in Romania multi cultivatori de legume isi produc singuri rasadurile. Pentru anumite persoane este chiar o necesitate, intrucat doresc sa isi pastreze populatile locale ale unor soiuri si specii, fapt pentru care isi retin propria samanta. Cartea spune ca cel mai bine este sa folosim material semincer si saditor certificat, produs in unitati specializate, insa pentru cei care nu au semenea posibilitati, va facem cateva recomandari privind igiena culturala la producera a rasadurilor proprii.

Mai intai ar trebui ca spatiul pe care il vom intrebuinta, fie ca este nou sau reutilizat, sa fie dezinfectat cu o solutie de sulfat de cupru 1% si un insecticid. Daca nu mai gasiti sulfat de cupru pe piata, atunci il puteti inlocui cu produsul Triumf 40 WG la o concentratie de 0,3%. Un insecticid potrivit ar fi Nurelle D, in concentratie de 0,1%. Intrucat nu veti stropi direct pe plante, puteti face un amestec cu cele doua si aplica o singutra data.

Amestecul de pamant din care veti face patul pentru semanat in rasadnite sau veti umple laditele si ghivecele, trebuie sa urmareasca anumite retete in functie de specie (consultati manuale de specialitate). Dezinfectia amestecului se poate face cu formalina sau alte produse chimice.Dupa semanat mai sunt necesare o serie de tratamente care se aplica pe substart sau foliar, pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

In principiu tratamentele pentru combaterea bolilor se fac preventiv iar cele impotriva daunatorilor se fac la semnalarea atacului. Exceptie face paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus) care infesteaza rasadurile de ardei si vinete si pentru care se recomanda stropirea preventiva cu Sanmite 20 WP (7,5 g in 10 L apa).

Caderea sau putregaiul plantutelor este una dintre cele mai frecvente si pagubitoare boli. Plantutele putrezesc de la baza si cad, iar daca se smulg din pamant se observa ca tulpina si radacina sunt subtiate ca un fir de ata neagra. Infectia se realizeaza din sol. Temperatura scazuta si udatul des favorizeaza aparitia atacului. Pentru prevenire, daca substratul s-a dezinfectat deja, se va face un tratament dupa rasarire si unul dupa repicat cu Topsin 500 SC (10-15 g in 10 l apa).

Inainte de plantat cu 2-3 zile, se face un nou tratament cu Triumf 40 SC (30 g in 10 litri apa). Pe langa dezinfectie acest tratament pe baza de cupru va diminua tendinta de alungire a rasadurilor (din cauza deficitului de lumina) si va face plantele mai rezistente in cazul cand survin ingheturi sau brume. Daca cumva boala a aparut, rasadurile atacate se smulg, dupa care se trateaza locul ramas gol cu solutie de Triumf 40 WG, asigurand o temperatura si aerisire corespunzatoare.

Fungicidul Topsin 500 SC combate agentii patogeni de sol cum ar fi: caderea rasadurilor, fusarioza, verticilioza. Se aplica prin stropire pe suprafata rasadurilor in semanatura sau individual prin udare la fiecare planta. Rasadurile produse fara balot nutritv, pot fi scufundare cu radacinile intr-o solutie de Topsin inainte de a fi plantate definitiv.Fungicidul Triumf 40 WG este un produs pe baza de hidroxid de cupru. Poate fi folosit pentru dezinfectia spatiului de cultura si a substratului de semanat sau la producerea cuburilor pentru repicat. Aplicat pe plante previne atacul de mana. Cuprul este si bactericid. In situatii cand temperatura tinde sa ajunga la limita inghetului, ori in caz de brume, aplicare produsului Triumf pe frunze reduce pagubele, prin faptul ca impiedica formarea particulelor de gheata.

Produsele Triumf + Topsin pot fi utilizate si la dezinfectia uneltelor si a amestecurilor de pamant folosite la umplerea ghivecelor inainte de plantat.Paduchii de frunze si musculita alba se combat cu Mospilan 20 SG in alternanta cu Trebon 30 EC.Coropisnitele se pot combate cu produsul granulat Corocide Forte, in doza de 5 kg/ha (5 g/ 10 mp).

Melcii fara cochilie se vor combate la aparitie cu Optimol 4G (15 g / 10 mp), distribuit pe imprastiere pe sol sau substrat. Efectul sau va fi vizibil inca de a doua zi dimineata. Recomandam o udare prealabila a suprafetei tratate.

Daca rasadurile sunt subtiri si plapande recomandam aplicarea unor fertilizari foliari de calitate, care sunt usor si repede absorbiti de frunze. Pentru calciu se poate folosi Calcifol (10 grame pentru 10 mp) iar pentru complexul de elemente NPK fertilizantul Elite (5 g / 10 mp).Daca rasadurile capata culoarea violacee, poate fi un semn al carentei de fosfor care se poate instala in principal din cauza temperaturilor scazute din spatiul de cultura, ce conduc la imobilizarea fosforului din substrat. In acest caz un aport de fosfor prin aplicare foliara este binevenit. Se recomanda produsul Seniphos (10 g/ 10 mp).Pe seminte, inainte de semanat puteti folosi fertilizantul starter Teprosyn. Acesta ajuta la o crestere rapida a plantelor imediat dupa germinare. Plantutele vor gasi azotul, fosforul si zincul in forme usor asimilabile si foarte aproape de radacinita.

Stiati ca:

Fosforul pentru a fi absorbit de radacinile plantelor, trebuie sa se gaseasca la mai putin de 1 mm distanta fara de acestea?-

pH-ul ideal pentru absorbtia fosforului este situat intre 6-7. La valori sub 6, P este blocat de ionii de Fe, Mg si Al. La valori peste 7, P este fixat de ionii de Ca sub forma de fosfat de calciu.-  

La o scadere a temperaturii de la 21grade la 13 grade Celsius, disponibilitatea fosforului pentru plante se reduce cu 70%.

(sursa: gazeta de agricultura)

Citit 2137 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2019 21:01