Sâmbătă, 16 Februarie 2019 02:00

Rasele de ovine din România - Dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Greutatea corporală la oi este în medie de 64 (48-96) kg, iar la berbecii pepinieri de 102 (85-154) kg. Datorită dezvoltării accentuate și conformației specifice, în condiții optime de hrănire, femelele se pot folosi la reproducție chiar de la vârsta de 10-12 luni. La sacrificare se realizează un randament de 54% la ovinele adulte și de circa 52% la berbecuții îngrășați intensiv până la vârsta de 4-5 luni și greutatea de 40-50 kg, aceștia înregistrând sporuri în greutate de bună calitate, având jigouri bine dezvoltate și grăsime subcutanată în strat subțire și uniform repartizată.

Producția de lână. Lâna este de culoare albă sau albă-gălbuie, cu o finețe de 21-22 microni și o lungime relativă de 9,3 cm la berbecii pepinieri și de 7,5 cm la oi, uniformă, mătăsoasă, rezistentă, cu 6-8 ondulații/cm și cu o densitate de 5000-6000 foliculi/cm pătrat. Cantitatea produsă este de 6-7 kg la oi și de 12-14 kg la berbeci.

Producția de lapte. La oile Merinos de Palas, producția de lapte obținută este de 1-1,5 litri/zi în perioada de alăptare, totalizând pe întreaga perioadă de 128 de zile cantitatea de 129 (111-140) litri lapte la oile cu miel și de 137 (74-193,6) litri de lapte la oile cu fătări gemelare. Din producția totală de lapte realizată într-o perioadă de lactație, circa 80% este suptă de miel și numai 20% reprezintă laptele marfă.

Citit 2407 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2019 11:13