Miercuri, 20 Februarie 2019 11:08

Saliva: ce spune despre sănătatea ta

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Saliva este un lichid incolor produs de mai multe glande din cavitatea bucală. Saliva este o parte importantă a unui corp sănătos, fiind în mare parte formată din apă, dar conţinând de asemenea substanţe importante pe care corpul tău trebuie să le digere şi să ajute la menţinerea dinţilor puternici. Este extrem de important să acordăm atenţie cantităţii si calităţii salivei noastre, ca urmare a faptului că aceasta poate pune în evidenţă un număr larg de aspecte care vizează sănătatea noastră.

Saliva este importantă deoarece

  • Păstrează cavitatea bucală umedă şi confortabilă
  • Ajută la procesul de masticaţie
  • Combate germenii din cavitatea bucală şi împiedică respiraţia urât mirositoare
  • Are proteine şi minerale care protejează smalţul dintelui şi previne cariile şi boala gingiilor
  • Ajută la menţinerea în siguranţă a protezelor

Glandele care produc saliva sunt numite glande salivare. Glandele salivare stau în interiorul fiecărui obraz, în partea de jos a gurii şi în apropierea dinţilor din faţă de osul maxilarului. Există şase glande salivare majore şi sute minore. Saliva se mişcă prin tuburi numite conducte salivare. De obicei corpul produce cea mai mare cantitate de salivă în după-amiaza târzie, însă este important de reţinut că fiecare persoană este diferită şi funcţionează în mod diferit.

Ce înseamnă atunci când produci prea puţină salivă

Anumite boli şi medicamente pot afecta cantitatea de salivă pe care o produci. Dacă nu produci suficientă salivă, gura poate deveni destul de uscată. Această afecţiune se numeşte xerostomie.Gura uscată determină gingiile, limba şi alte ţesuturi din gură să devină umflate şi inconfortabile. Germenii se dezvoltă în acest tip de situaţie şi alături de uscăciunea gurii vor duce la respiraţia urât mirositoare.

Gura uscată poate provoca de asemenea mai multe şanse de a dezvolta degradarea rapidă a dinţilor şi boala parodontală. Acest lucru se datorează faptului că saliva ajută la curăţarea particulelor de alimente din cavitatea bucală. Gura uscată este frecvent întâlnită la adulţii în vârstă, deşi motivele sunt neclare. Bolile care afectează întregul corp (tulburări sistemice), alimentaţia necorespunzătoare şi utilizarea anumitor medicamente sunt considerate a juca un rol-cheie.

Citit 1994 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2019 08:37