Marți, 08 August 2023 22:04

Termenul limită de cumpărare a vechimii în muncă!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei care au nevoie de vechime în muncă trebuie să știe că mai pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023. O inițiativă legislativă care a propus prelungirea acestui termen a fost respinsă de Parlament, așa că cei interesați mai au această posibilitate până la data de 31 august.

Inițial, termenul a fost stabilit pentru data de 31 august 2021, prin OUG nr. 163/2020, dar a fost prelungit până în 2023 în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

Astfel, cei care doresc să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii până la finalul lunii.

Costul cumpărării unei luni de vechime în muncă este calculat prin luarea în considerare a contribuției la pensii, care este de 25%, împărțită la salariul minim pe economie, care este de 3.000 de lei. Astfel, costul unei luni de vechime în muncă este de 750 de lei, iar un an de vechime costă 9.000 de lei.

Se încheie un contract de asigurare socială

„Pot încheia un contract de asigurare socială, conform OUG 163/2020. Perioada pentru care se poate cumpără este de maxim 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare. Pentru un venit lunar asigurat de 3 mii de lei se datorează o contribuție lunară de 750 de lei” a spus Mădălina Ungureanu, șef serviciu Casa Județeană de Pensii Mehedinți. 

Majoritatea persoanelor ies sau vor ieși la pensie în condiții normale, fără să fie nevoie să cumpere vechime în muncă. Cu toate acestea, pentru unii, cumpărarea vechimii poate fi necesară pentru a atinge perioada de vechime necesară pentru a beneficia de o pensie. Aceasta este valabilă pentru perioadele de timp cuprinse între data la care au împlinit 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cu toate că cumpărarea vechimii în muncă poate fi o opțiune, costurile pot fi destul de ridicate și pot reprezenta o provocare pentru mulți români, mai ales pentru cei cu venituri neregulate sau mici. În acest context, ar putea fi o idee bună să se ia în considerare și alternative de economisire și investiții pentru a asigura resurse financiare adecvate la momentul pensionării.

Citit 2027 ori