Joi, 21 Ianuarie 2021 11:46

Un nou mecanism de recalculare a pensiilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Muncii a explicat exact care este mecanismul care stă la baza recalculării pensiilor, dar și care este motivul pentru care nu se poate. 

Raluca Turcan a explicat cum stă treaba cu recalcularea pensiilor într-o apariție televizată de săptămâna trecută, însă informația a trecut, cumva, neobservată, din cauza faptului că atenția s-a îndreptat către decizia CCR legată de majorarea pensiilor cu 40%. 

“Pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în 2019, dar gândită să intre în vigoare la 1 septembrie 2021, pentru a pregăti întreg sistemul de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine. Acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, se pregăteau dosarele, pentru ca după aceea să se aplice o nouă formulă. Dar pentru a pregăti dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, era nevoie de aproximativ 1.000 de oameni în plus în sistem, plus echipamente şi softuri care să facă bazele de date compatibile. Nu s-a întâmplat nimic”, a punctat Turcan. 

Raluca Turcan a adăugat că, în momentul de faţă, casele de pensii au un deficit de personal între 500 şi 1.000 de angajaţi şi nu au toată aparatura, toate echipamentele digitale necesare.

Ministrul Muncii a reiterat că vor fi recalculate pensiile, temeinic, astfel încât să nu existe erori, pensiile să aibă la bază principiul contributivităţii.

“Sunt inechităţi între pensii şi discrepanţe în privinţa contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale. Şi, în acelaşi timp, vrem o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung, însoţită de creşterea puterii de cumpărare. Sustenabilitate, acompaniată de creşterea puterii de cumpărare, contributivitate şi echitate, trei principii peste care niciun om raţional şi cu respect faţă de poporul acesta nu poate să pornească la drum în recalcularea pensiilor. Şi o vom face”, a mai spus Raluca Turcan. 

Aici vine cea mai mare provocare, potrivit ministrului. Aceasta o reprezintă determinarea unui număr mare de oameni să intre în câmpul muncii, iar același lucru este valabil și în rândul pensionarilor. Raluca Turcan a mai precizat că în alte țări, pensionarii aleg să muncească în continuare, indiferent că lucrează la stat sau la privat.

”Atunci provocarea este să determini oameni să intre în câmpul muncii, poate unii dintre ei pensionari după o anumită vârstă, cu contracte ulterioare de colaborare şi de muncă înregistrate, astfel încât să coexiste pensia cu activitatea în câmpul muncii, şi, atenţie, nu neapărat la stat, dar în economia privată un pensionar, şi în alte ţări, lucrează în continuare, iar populaţia activă să crească ca şi pondere şi, de asemenea, ca şi nivel de salarizare. Acesta este un concept sănătos pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, care pe fond să ducă la creşterea puterii de cumpărare”, a adăugat ministrul.

Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat că guvernarea PNL trebuia să recalculeze trei milioane de dosare de pensie şi nu a fost recalculat nici măcar unul. Ea a adăugat că punctul de pensie trebuia să crească la valoarea de 1.775 lei, echivalentul unei majorări de 40%, anul trecut, iar în 2021, punctul de pensie ar fi trebuit să ajungă la 1.875 lei.

    „Există la ora actuală oameni care au muncit 30 de ani şi primesc pensie minimă. Ce trebuia să se întâmple: de la 1 ianuarie 2020 până în septembrie 2020 ar fi trebuit să se facă recalcularea a 5 milioane de pensii. Când am plecat de la guvernare, softul de recalculare era în licitaţie. Până în prezent, trebuiau recalculate 3 milioane de dosare de pensie. Nu s-a recalculat nici măcar unul. De ce? Întrebaţi-i pe ei”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Citit 4180 ori