Miercuri, 15 Mai 2019 03:00

Alergia la frig: simptome, cauze, diagnostic, tratament, prevenţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


art 150519 03

Definiţie:

Alergia la frig este o afecţiune întâlnită în special în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care locuiesc în zone cu climat rece, dar poate apărea şi la copii sau vârstnici care dezvoltă o reacţie alergică la temperaturile scăzute. Înroşirea şi mâncărimile pielii expuse la frig sau băşicile sunt principalele simptome ale alergiei la frig, dar pot exista şi alte manifestări, în funcţie de individ.

Aceste reacţii apar, de regulă, la scurt timp după expunerea la frig (2-5 minute), iar simptomele pot persista 1-2 ore, dar, în unele cazuri, rareori, se pot înrăutăţi, ducând chiar la leşin, şoc anafilactic sau deces.

Alergia sau urticaria la frig poate fi cauzată şi de înotul în apă foarte rece, consumul unei băuturi cu gheaţă sau de expunerea la aerul rece al aparatului de aer condiţionat. Cauza acestei reacţii alergice la frig nu este pe deplin cunoscută şi rareori este asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi o boală infecţioasă sau o tulburare a sângelui. Din fericire, tratamentul alergiei la frig constă în administrarea de antihististaminice, care sunt foarte eficiente. De asemenea, este importantă conştientizarea factorilor de risc ce pot favoriza apariţia acestei afecţiuni, deoarece astfel pot fi luate măsuri de prevenire a simptomelor neplăcute.

Simptome:

Alergia la frig include simptome precum:

Înroşirea pielii, formarea de băşici sau eczeme pe porţiunea expusă la frig şi mâncărimi (simptome specifice urticariei)
Înrăutăţirea simptomelor de alergie pe măsură ce temperatura de la nivelul pielii creşte
Umflarea mâinilor (în special când intră în contact cu un obiect rece)
Umflarea buzelor când se consumă alimente sau băuturi foarte reci
Oboseală
Umflarea limbii sau a gâtului
Dificultăţi de respiraţie (şuierat)
Leşin
Ritm cardiac accelerat
Palpitaţii
Ameţeală
Dureri de cap
Anxietate
Tensiune arterială scăzută
Şoc anafilactic

Cauze:

Deşi simptomele alergiei la frig sunt declanşate de expunerea la temperaturi scăzute, încă nu se cunoaşte precis din ce cauză se produce această reacţie alergică. Studiile nu au arătat o asociere între alergia la frig şi moştenirea genetică, prin urmare nu poate fi vorba despre o afecţiune ereditară.

Există însă unele afecţiuni care ar putea produce simptome similare cu alergia la frig, cum ar fi infecţiile respiratorii, hemoglobinuria, crioglobulinemia, leucemia cronică limfocitară, limfosarcomul, hepatita virală, sifilisul, mononucleoza sau varicela. De asemenea, este posibil ca transfuziile de sânge provenit de la o persoană alergică să declanşeze alergia la frig.

Citit 2109 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 23:28

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
1025108

Autentificare