Vineri, 12 Aprilie 2019 03:00

Rinita alergică: cauze, simptome, tratament şi metode de prevenţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


art 110419 02

Simptome ale rinitei alergice

Simptomele cu care se confruntă pacientul într-o rinită alergică pot fi de cele mai multe ori insuportabile: nasul va fi foarte înfundat şi nu se va desfunda cu nici o picătură decongestionantă (din acest motiv vom fi obosiţi permanent), ne va mânca nasul şi va curge apă din el tot timpul. Ulterior acestei rinoree anterioare şi posterioare ne va durea şi gâtul în permanenţă şi ni se vor înfunda urechile favorizând apariţia otitei medii serioase . Ochii pot fi şi ei afectaţi, ne vor mânca şi vom face conjunctivită. Aceste simptome pot fi confundate uşor cu o răceală sau gripă, numai că în acestea starea pacientului este alterată, apar febra şi durerile musculare şi, în câteva zile, rinoreea apoasă se va transforma într-o rinoree vâscoasă, galben-verzui, semn ale suprainfectării bacteriene.

Simptomele alergiei nu se modifică cum se modifică într-o răceala, vor rămâne pe toată perioada alergiei la fel. Alergia va ţine tot sezonul sau tot anul dacă nu urmăm un tratament. Prin urmare alergia trebuie neapărat tratată de la primele simptome pentru că ea nu va trece de la sine. Complicaţiile care pot apărea în cazul lipsei tratamentului sunt apariţia unei alterări ale mucoasei nazale, apariţia unor polipi nazali şi sinusali, care nu mai pot fi remediate cu tratament medicamentos, ci doar cu unul chuirurgical.

Cum este diagnosticată

Dar să vorbim un pic despre cum se diagnostichează această rinită alergică. În primul rând,  prin examen clinic ORL şi video-endoscopic: pituitara este palid-vineţie, acoperită de secreţii transparente +/- formaţiuni polipoidale, cornetele nazale vor fi hipertrofiate, faringele va fi congestionat şi urechea medie va fi plină cu secreţii catarale. În afară de acest examen clinic şi anamneză, alergia se diagnostichează de către alergolog prin teste cutanate (skin prick tests) şi de sânge (panel inhalator care poate fi constituit dintr-un număr diferit de alergeni, depinde de la laborator, pot fi de la 36 până la 150 de alergeni testaţi) care vor evidenţia alergenii la care suntem sensibili.

În ultimii ani s-a constatat în multe cazuri că examenul clinic ORL evidenţiază clar o rinită alergică, dar testele alergice ies negative. Dar acest lucru nu exclude faptul că noi nu am fi alergici, ci indică faptul că suntem alergici la alergeni pe care nu îi avem în laborator. Din păcate, în ultimul timp s-au dezvoltat poluanţi alergenici pe care noi încă nu îi testăm.

Tratament şi metode de prevenţie

Cum am menţionat anterior, alergia, rinita alergică trebuie tratată de la primele simptome. Tratamentul va consta în primul rând într-un antihistaminic oral care va fi asociat şi cu un antialergic local, intra-nazal, sprayuri cu cortizon sau picături oftalmice antihistaminice. În cazuri mai grave se pot asocia şi un corticoid oral sau intravenos sau imunoterapie. Alergologii mai pot efectua şi tratamente de desensibilizare la anumiţi alergeni, în mod special la ambrozie. Acest tratament va dura cât ştim că ţine alergia.

Cazurile cele mai fericite sunt alergiile sezoniere şi vom începe tratamentul cu o săptămână înainte de a începe sezonul alergiei. În cazul rinitelor perene este mai complicat, cel mai bine ar fi să găsim alergenul la care suntem sensibili şi să încercăm să îl evităm pe cât posibil.

Prevenţia în cadrul unei alergii constă în detectarea alergenului şi eliminarea lui din jurul nostru. Acest lucru însă este greu de efectuat şi atunci tot ce putem face ca să nu mai suferim atât de mult este pur şi simplu igiena nazală zilnică. Dacă vom spăla nasul zilnic cu sprayuri cu apă de mare, vom elimina tot timpul alergeni inhalaţi care vor “să se lipească” de mucoasa nazală.

Citit 2209 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2019 21:39

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
922998

Autentificare