Marți, 02 Noiembrie 2021 09:26

Şcolile rămân închise şi după 8 noiembrie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cazul în care situaţia epidemiologică nu se îmbunătăţeşte, elevii nu se vor întoarce fizic la şcoală după vacanţa de două săptămâni. O variantă probabilă, luată în calcul în acest moment pentru reluarea școlii de pe 8 noiembrie, este educația online, au declarat surse din Ministerul Educației pentru Educație Privată. Potrivit surselor citate, acest scenariu este valabil în măsura în care situația epidemiologică nu se îmbunătățește semnificativ până atunci.

Pentru moment, singura certitudine avansată oficial de minister este revenirea în bănci a elevilor de gimnaziu și liceu pe 3 ianuarie, iar a celor din ciclul primar și cel preșcolar pe 10 ianuarie. Această prognoză a fost anunțată de ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o declarație acordată în exclusivitate pentru Educație Privată.

„Ipoteza de baza a Ministerului Educaitie este aceea de revenire cu prezenta fizica pe 8 noiembrie. Insa depindem de situatia epidemiologica. Am anuntat ca vom anunta pe 5 noiembrie. Vom vedea daca autoritatile sanitare ne vor permite acest lucru (prezenta fizica – n.r.). Daca nu, oricum scoala se va relua pe 8 noiembrie. Printre ipotezele de lucru avansate spre exemplu de Consiul National al Elevilor este aceea a descentralizarii”, a declarat Cîmpeanu şi la hotnews.ro.
Declarația acordată de Sorin Cîmpeanu pentru Educație Privată: Nu se pierde nicio zi de școală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat in așa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri. Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului școlar, așa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 și așa cum am anunțat deja public. Data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situație certă din punct de vedere epidemiologic și nu supoziții.

Înțelegem pierderile din cauza lipsei de predictibilitate însă situația epidemiologică numai predictibilitate nu ne oferă. Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică între 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, respectiv într-o săptămână cu prezență fizică, între 10 și 14 ianuarie, pentru ciclul primar. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță că elevii de gimnaziu și liceu din școlile publice vor avea acces la școală cu prezență fizică de pe 3 ianuarie, iar cei din ciclul primar și preșcolarii se vor afla în bănci de pe 10 ianuarie. Aceasta este modalitatea avansată de minister pentru recuperarea celor două săptămâni de școală din vacanța introdusă în perioada 25 octombrie-5 noiembrie.
În privința modului în care școala va continua după 8 noiembrie, ministrul spune că decizia va fi anunțată pe 5 noiembrie, când va fi și reglementată printr-un ordin de ministru.

Mai multe asociaţii ale părinţilor şi elevilor au depus, miercuri, o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe tema vacanţei elevilor din unităţile de stat, în condiţiile în care cei de la privat pot face ore online. Sunt vizate instituţiile conduse de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şeful CNSU, Raed Arafat şi premierul interimar Florin Cîţu.
Organizaţiile solicită autorităţilor ca vineri, 29 octombrie, la şedinta CNSU să anuleze vacanţa forţată din sistemul public de învăţământ iar de luni, 1 noiembrie şcolile care pot desfaşura orele online să îşi reia cursurile în acest format.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că doar unu din cinci profesori este pregătit pentru predarea online şi că aproximativ un milion de elevi din România învaţă în şcoli din mediul rural, unde internetul nu permite desfăşurarea în bune condiţii a cursurilor online. Potrivit ministrului Educaţiei, predarea online are o serie de „limitări”, el arătând că pentru desfăşurarea în bune condiţii a cursurilor pe internet este nevoie de: conectivitate generalizată, echipamente, profesori pregătiţi să predea online, conţinut digital, platforme securizate şi dedicate de evaluare.

Rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ este de 70%, din care 66,5% în preuniversitar și mai mare în universitar, a anunțat ministrul Educației, într-un interviu pentru HotNews.ro. Sorin Cîmpeanu a spus că datele sunt obținute în urma unei interogări în sistem, la nivelul școlilor și al inspectoratelor școlare.

Citit 1537 ori Ultima modificare Marți, 02 Noiembrie 2021 21:32

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
1159724

Autentificare