Miercuri, 09 Martie 2022 00:35

Start Up Nation 2022 deschide porțile IMM-urilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În desfășurarea webminarului susținut de Asociația Consultanților de Management din România de luni după-amiaza s-a discutat despre prioritățile pe care trebuie să le aibă în vedere cei mai mulți dintre antreprenorii debutanți. Se pune accentul pe digitalizare. 

La conferința Start Up Nation 2022 care a fost moderată de vicepreședintele AMCOR, Marian Mocan a mai luat parte și președintele asociației, Petre Luigi Lucian dar și doi reprezentanți din partea Forum Proiect Invest și Expert Consulting.

În pachetul de cheltuieli eligibile pentru un proiect pe fonduri europene pornind cu anul 2022 se găsește și un pachet digital, așa numitele vouchere digitale. Se alocă o sumă maximă în valoare de 25.000 de lei, bani care trebuie să fie cheltuiți exclusiv pe lucruri precum site-uri de prezentare, domeniu web, magazin online, softuri utile pentru acest tip de activitate, cheltuielile aferente acestui tip de promovare și nu în ultimul rând, semnătura digitală. 

”Ca și în edițiile trecute se punctează faptul că cel care își va deschide firma pe care se va depune proiectul nu trebuie să mai fi avut calitatea de acționar în altă întreprindere. Pentru asta va obține 10 puncte. Cel mai discutat criteriu de până acum este criteriul prin care planul de afaceri trebuie să fie bazat sau fundamentat pe o cercetare științifică, pe un brevet de invenție sau o documentație depusă pentru obținerea unui astfel de brevet”, a mai adăugat vicepreședintele AMCOR.

Pentru a avea parte de punctaj suplimentar, candidații sunt încurajați să incorporeze în proiectele lor inovații susținute de brevete sau teze științifice. De asemenea este la fel de importantă și partea de pregătire antreprenorială. Dacă micii antreprenori au terminat un astfel de program reprezintă un avantaj considerabil pentru eligibilitatea proiectului.

”Se va obține punctaj și pe partea de curs de competențe digitale și cel puțin unul dintre asociații societății trebuie să facă dovada faptului că a urmat un curs de competențe digitale în cadrul unei facultăți sau că își asumă prin proiect că va urma un astfel de curs și va obține 5 puncte” a completat  Cosmina Petrescu de la Forum Proiect Invest. 

Cât despre inovațiile implementate în afaceri, direct din domeniul științei, Marian Mocan a mai completat că ”dacă ai depus un brevet la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), dacă există o cercetare în domeniul doctoratului pentru a crea un nou procedeu sau a crea ceva nou, lucrul acesta poate fi de asemenea documentat. Se intenționează să se selecționeze afacerile care sunt mai deosebite, nu cele care sunt foarte comune și care pot fi deschise fără finanțare suplimentară”.

Energia verde, un factor care primează

Totodată, persoanele care vor să își înceapă o afacere sau a pus bazele uneia în ultimii doi ani, sunt de asemenea încurajați în a contribui la eficientizarea consumului global de energie.

”Proiectele trebuie să dezvolte și o componentă pe partea de dezvoltare durabilă. Aceasta se referă la achiziția de utilaje și echipamente care sunt specifice scopului unei economii de energie precum și sisteme care utilizează surse regenerabile și energie verde. Dacă proiectul prezintă o componentă de dezvoltare durabilă se vor obține 10 puncte”, a conchis Cosmina Petrescu din partea Forum Proiect Invest.

Citit 1420 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
1135355

Autentificare