Comuna Tîmna se află situată la o distanță de 35 km de Dr Tr seveerin și 13 km de orașul Strahaia. Având 11 sate în componență , cu număr total de locuitori de 3180. Este o zonă de deal unde se cultivă: vița de vie, pomi fructiferi și sunt mulți fermieri ce se ocupă de creșterea animalelor.
Biserica, monument istoric, cu hramul „Sfântul Nicolae”, din centrul de comună, construită între anii 1801-1808 de boierul Gheorghe Isvoranul și soția sa Bălașa, pe o movilă ovală, pe locul unei biserici vechi din lemn. Cealaltă biserică monument istoric se află în satul Valea Ursului, datează din secolul XVIII, are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și nu mai este folosită pentru serviciul liturgic.
Comuna Tîmna are o legendă care spune că cine se naște și crește în această comună primește titlul de Fiu al satului. Candidatul Ciocîrlan Daniel este singurul viitor primar cu acest titlu. Până acum niciun primar nu a obținut acest titlu deoarece nu a provenit din urbă. D-nul Ciocîrlan Daniel a primit și o ”moștenire” din partea celui ce fusese primar până în toamna lui 2017 (Cioară Ion) ce constă în 9 proiecte – programe cu finanțare deschisă, doar pentru a fi derulate.
Din nefericire actualul primar nu a știut să gestioneze cele 9 programe primite din partea fostului primar Cioară Ion. Însă Ciocîrlan Daniel – viitorul primar al comunei din partea PNL , va beneficia de experiența fostului primar Cioară, deoarece are curajul și determinarea necesară să modernizeze comuna așa cum s-ar bucura toți locuitorii acesteia.
Cele 9 programe despre care vă spuneam sunt multe, dar o sa enumerăm parte din cele mai importante. Primul ar fi modernizarea târgului comunal cu o valoare de 62.000 euro , bani primiți prin GAL Șimian. Acest program era conceput pentru producătorii și comercianții comunei Tîmna cât și pentru comunele limitrofe. Tîrgul s-ar fi deschis în fiecare vineri din săptămână, aici ar fi trebuit să se aducă fel de fel produse autohtone. Din nefericire actualul primar a renunțat la acest program pentru a achiziționa un tractor. Însă benefic pentru comună ar fi fost acest târg, pentru ca cetățenii să nu se deplaseze până în orașele cele mai apropiate.
Noul primar Ciocîrlan Daniel promite relansarea acestui program ce vine în slujba locuitorilor din Tîmna.
Un alt program important de realizat este alimentarea cu apă sat Plopi – Satul Plopi a rămas unul din satele din comuna Tîmna ce nu are alimentare cu apă curentă. Iar cetațenii din Plopi se alimentează cu apa din satul vecin Colareț ce se află la o distanță de 2 km. Aceștia merg cu măgarul, cu carul sau cu căruciorul să aducă apă în gospodarie. Lipsa de umanitate se vede foarte clar din partea actualului primar.
Doar tânărul primar Ciocîrlan Daniel va aduce apa curentă nu doar în satul Plopi ci și în celălalte 7 sate.
Asfaltare drumului communal Valea Ursului pe o distanță de 2,6 km. Este absolut necesar demararea acestui proiect, deoarece drumul până la biserică și la cimitirul sătesc se face anevoios pe timpul ploios sau de iarnă.
Asfaltare drum communal Fața Cremenii – Cremenea - pe o distanță de aprox 4,5 km. Este un drum ce face legătura cu comuna Voloiac, atât cu biserica cât și cimitirul.
Drumul communal Pavăț – aprox 2,2 km – un drum ce prespune asfaltarea drumului ce duce la biserică și cimitir.
Dispensarul uman și veterinar, aici vorbim despre cabinetele medicale stabilite în comună. Medicii pot să-și exercite meseria în dispensare moderne, acum însă situația este dramatică pentru aceștia.
Podul peste râul Hușnița ce face legatura între Tîmna și Voloiac: acest pod scurtează distanța locuitorilor din Voloiac și Tîmna. Având aun astfel de pod, s-ar putea utiliza și de mijloacele de transport. În prezent se ocolesc 25 km.
Educația este la fel de importantă precum sănătatea.Modernizarea școlii cu clasele I-VIII și grădinița din Valea Ursului: acest program a fost început de pe vremea d-nului Cioară, însă nefinalizat nici până în prezent. Acest program însemnă pentru localnicii ce duc copiii în această școală: apa curentă, grupuri sanitare, încălzire termică și dotările pentru procesul educațional în bune condiții: bănci, scaune, termopane, etc.
O altă școală ce trebuie să intre în modernizare este școala Plopi cu clasele I-IV și grădinița. Nici aceasta nu este finalizată, deși a început derularea proiectului de pe vremea d-nului Cioară.
În plus față de aceasta ”moștenire” tânărul Ciocîrlan Daniel, va continua alimentările cu apă în cele 7 sate în care nu există încă, precum Adunații Teiului, Boceni, Pavăț, Fața Cremenii, Cremenea, Plopi, Colareț.
Datorită pregătirii sale și priceperii, aceste modernizări de drumuri comunale: Manu, Izvorălu, Cremenea, Valea Ursului, nu vor fi un impediment pentru îndeplinire.
Desigur, că se poate înfința o bază sportivă, pe o suprafața de 10.000 mp2, unde se vor desfășura activități precum: fotbal, handbal, volei și diverse întreceri sportive. Sala acestei baze va fi utilizată pentru activități de divertisment pentru localnici.
Școlile ce sunt închise se vor transforma în cămine culturale, unde tânărul primar Ciocîrlan Daniel va desfășura fel de fel de hore, festivaluri, seri distractive cât și evenimente precum: nunti, botezuri, pomeni, etc.
Ciorcîrlan Daniel dorește să își consolideze o echipă de oameni la fel de ambițioși și tineri precum este el, cu care să pună în aplicare programul pentru funcția de primar al Tîmnei.
Să nu uităm: „Dacă nu ne schimbăm, nu creștem. Dacă nu creștem, nu trăim cu adevărat.” – Gail Sheehy