Cîrlig Valentin

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comuna Gârla Mare este o comună formată dintr-un singur sat, localitatea Gârla Mare. Localitatea Gârla Mare, cunoscută și sub simpla denumire de Gârla, este situată în șesul Dunării, mai precis în sud-estul județului Mehedinți. Varietatea și bogăția formelor de relief din județul Mehedinți, din care face parte și localitatea Gârla Mare, fac parte din regiunea în care se află un punct de atracție deosebit din perspectiva turistică, zonă ce favorizează croazierele pe Dunăre.

Accesul către comuna Gârla Mare este asigurat, în principal, de drumul național DN56C Salcia – Gârla Mare – Gogoșu. În prezent, populatia comunei este de 3256 locuitori.
Ca amplasare, localitatea Gârla Mare se află în sud-vestul Olteniei, chiar pe malul stâng al Dunării la 80 km de orașul Drobeta-Turnu Severin. Forma predominantă a reliefului zonei este câmpia. Din punctul de vedere al formei de relief, comuna se încadrează la categoria câmpie. Localitatea Gârla Mare are ca obiective turistice pitoresti, printre care: Aria Naturală Protejată Gruia - Gârla Mare, Biserica Pogorârea Sfantului Duh și Insula Gârla Mare, aceasta fiind în dreptul localității, înconjurată de Dunăre. De asemenea, exista siturile arheologice aparținând culturii Gârla-Mare. Cultura Gârla Mare, specifică Epocii Bronzului Mijlociu, uimeste prin prisma ceremicii, foarte variată în ceea ce privește formele și decorațiunile, plasticii feminine, care atestă existența unui tezaur de obiecte de podoabă, asemanatoare celor miceniene, descoperit la Ostrovu-Mare-Țigănași.

Cultura Gârla Mare apare a fi plasată în mijlocul culturilor indoeuropene descrise de Gimbutas. Cultura Gârla Mare are un caracter vechi european, moștenind trăsături direct din neo-eneoliticul local.

” Încep prin a vă spune că m-am născut în Gârla Mare și probabil că știți deja cât de important este pentru un candidat să fie băștinaș. Sunt jurist de profesie, astfel, știu atât să interpretez cât și să aplic o lege. Pentru funcția de primar aș spune că de aici începem, să știm să respectăm și să aplicăm legea.
Fiind candidat din partea partidului PNL, sunt convins că prin experiența ce o am, pot cu o foarte mare ușurință să dezvolt comuna Gârla Mare prin câteva obiective importante, necesare locuitorilor comunei.

Prin amplasamentul pe care Gârla Mare îl are pe malul Dunării, se poate dezvolta tursimul prin crearea de pensiuni oferind din partea primăriei o cotă de teren pentru construcția de pensiuni sau case de vacanță. Desigur ca primar din partea PNL, putem amenaja un spațiu destinat sporturilor nautice și pescuitului sportiv, precum și amenajarea unei plaje. Desigur prin GAL-uri putem atrage diverse proiecte europene de dezvoltare rurală și turistică.

O altă atracție turistică poate fi inclusiv Aria Naturală Protejată Gruia. Teritoriul sitului este acoperit în proporție de 35% de păduri de foioase, 24% păduri “de tranziție” spre tufărișuri, 21% mlaștini, 8% râuri și lacuri, 8% pășuni, pe lângă care mai apar suprafețe cu vii și livezi precum și terenuri arabile, aceste locuri pot fi vizitate dacă dezvoltăm un Centru de Informare Turistică.

Datorită localinicilor ce se ocupă atât de apicultură cât și de culturile de legume, ar fi mai mult decât indicat să le creăm o piață de desfacere, printr-o fabrică de procesare a acestora.

Pentru susținerea tinerilor fermieri ce se ocupă de cultura cerealelor, ca primar din partea PNL, putem deschide alte proiecte europene pentru dezvoltarea acestor mici întreprinzători, deoarece în comună avem deja spații pentru depozitare a acestor cereale.
Ca exemplu de urmat este ferma agricolă ce o avem în comună, exact ca această fermă, se mai mai pot deschide cel puțin încă două, deoarece avem în plan ca prioritate un sistem de irigații, despre care bine știți că nu mai funcționează de cel puțin 15 ani.

Putem avea mai multe activități culturale, prin aducerea unui ansamblu folcloric, de pe raza județului pentru a avea și noi, așa cum au și alte comune, un festival bazat pe tradiții și obiceiuri.

În centrul comunei lângă șoseaua principală se află construită în aceeași curte cu Biserica parohială și Biserica Pogorârea Sfântului Duh, monument istoric, nimeni nu a avut bunăvoința în a recondiționa acest lăcaș.

Din sinodicul întocmit de Pr. Nicolae Blujdescu, care a păstorit din 1911 și i-a întrebat pe cei bătrâni, reiese că această biserică este clădită pe temelia altei biserici mai vechi, motiv pentru care poartă două hramuri “Pogorârea Sfântului Duh” și “Sfânta Troiță”.

Conform pisaniei bisericii, piatra de temelie a fost pusă în 1836, iar construcția a fost finalizată în 1838. Biserica este construită din cărămidă arsă cu mortar de var, acoperită cu țiglă, având formă de corabie. Imaginați-vă cum ar arată recondiționată? ” – ne spune candidatul PNL Valentin Cârlig.

”Drumul spre cimitir a devenit de-a lungul timpului o corvoadă pentru toți locuitorii comunei Gârla Mare. Acest aspect este prioritar pentru mine, însă nu mă opresc doar la infrastructură, deoarece și întreținerea acestuia este necesară.

Sănătatea ocupă un loc fruntaș în obiectivele ce mi le-am propus, astfel că un centru de îngrijiri paleative, ar fi exact ce are nevoie fiecare familie din comuna noastră. Îngrijirile paliative sunt acordate bolnavilor si constau în punerea sub oxigen, administrarea de analgezice, în schimbarea poziţiilor bolnavului, în administrarea de medicamente, sustiterea psihologica împotriva anxietăţii, a depresiei, a fricii, etc.

Căminul cultural poate fi transformat de fiecare dată când organizăm evenimente, precum nunți, botezuri, pomeni, festivaluri, baluri, etc. Iar, dacă tot am spus de pomeni ar putea fi mai mult decât indicat să avem o capelă, ce va fi amplasată în apropierea bisericii.” - Valentin Cîrlig - candidat PNL.

Să nu uităm: În fiecare moment deciziile pe care le iei pot să-ți schimbe cursul vieții pentru totdeauna. (Tony Robbins).

Acum este momentul să ne dorim mai mult și mai multe prin candidatul PNL - Cîrlig Valentin, cu dumnealui putem să accesăm toate nevoile noastre.

Citit 1285 ori Ultima modificare Joi, 05 Martie 2020 09:15
Mai multe din această categorie: « Ciocîrlan Daniel Doscocil Victor - Dubova »