Ionel Manțog - Ilovăț

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ilovăț este o comună în județul Mehedinți, Oltenia, România, formată din satele Budănești, Cracu Lung, Dâlbocița, Firizu, Ilovăț (reședința) și Racova.Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ilovăț se ridică la 1.291 de locuitori.

Turismul este bine dezvoltat în comuna Ilovăț, datorită vestitei Mânăstiri Coșuștea Crivelnic. Unde aici, an de an preasfințitul Nicodim episcopul Severinului și al Strehaiei împreună cu un sobor de preoți   și diaconi vin la hramul mânăstirii.

ionel mantog ilovat 1Numele mânăstirii arată că aceasta era legată de locurile Coşuştei şi de acestă apă care trecea printr-o zonă populată, pe vremuri, aşa cum arată şi numele unor sate care au dispărut acum din acestă comună.

Cea mai veche şi sigură menţiune a ei o constituie un hrisov din 10 aprilie 1493, din timpul lui Vlad Călugărul care aminteşte de un egumen de Coşuşte care a fost martor al vechilor proprietăţi ale Vodiţei trecute de mânăstirea Tismana. Aşadar cele trei mânăstiri : Vodiţa, Crivelnic şi Tismana, trebuie puse în legătură cu ideea apărării ortodoxismului românesc care se confrunta în acele vremuri îndepărate cu catolicismul aflat în expansiune. Nu întâmplător toate cele trei mânăstiri ca şi Schitul Topolniţei, aflat tot în apropiere, sunt legate de numele lui Nicodim care este considerat întemeietor al lor. Aceasta înseamnă că domnitorii Ţării Româneşti din acea vreme (Vladislav, Radu, Dan I  şi Mircea), toţi din familia Basarabilor, şi-au propus să întemeieze aici mânăstirile ca pe nişte bastioane de rezistenţă în lupta pentru apărarea hotarelor ţării. Şi nu întâmplător cel care a fost investit cu această misiune de înălţare a fost tocmai călugărul Nicodim, cel care-şi făcuse ucenicia la Muntele Athos.

Cel care a clarificat problema Crivelnicului a fost profesorul Al. Bărcăcilă care a făcut aici săpături arheologice în anul 1936 asistat fiind de Aurel Decei şi Ioan Berciu. S-au descoperit resturi ceramice, o râşniţă, obiecte de metal, 2 monede de argint şi mai multe morminte. După felul cum au fost îngropaţi oamenii, putem trage concluzia că erau călugări (aveau capul pus pe câte o cărămidă şi nu erau în sicriu). Descoperirea cea mai interesantă a lui Bărcăcilă a fost însă aceea că aici, avem de-a face cu două mânăstiri : Coşuştea I şi Coşuştea II. 

Descoperirea cea mai importantă se crede că au fost rămăşiţele unei inscripţii slave pe o piatră de mormânt pe care Al. Bărcăcilă a reconstituit-o: cu vrerea Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sf. Duh ridicatu-s-a acest cinstit şi dumnezeiesc hram al Sfântului … în zilele binecinstitorului şi de Hristos iubitorului domn Io Basarab Voevod, de robului lui Dumnezeu ju (pan) Hamza … în anul 6983(1475), aceasta fiind şi pisania bisericii. Concluzia pe care cercetătorul o trage este că această mânăstire a avut un rol strategic, ilustrând o politică fermă a domnitorilor români de a apăra hotarele ţării.

”În fiecare an pe 15 mai când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedinţeană Coşuştea – Crivelnic își serbează hramul.” - ne spune actualul primar și viitor candidat din partea PNL Manțog Ionel.

ionel mantog ilovat 2”Ziua Națională a României (1 decembrie) este sărbătorită de noi  prin mersul la cele 2 monumente, unde împreuna cu preotul comunei și cu câțiva localnici, realizăzăm slujba de pomenire ale eroilor neamului.

Ca fiecare comuna și noi avem o sărbătoare specifică, sub denumirea de Zilele Coșustei. Am transformat data acestei sărbători ținând-use în ultimul weekend al lunii august. Aceast lucru s-a datorat faptului că în preajma acelei date nu mai existau alte evenimente culturale. În mandatul meu, ce a început din 2016, am gândit și dezvoltat sărbătoarea de 1 decembrie (Ziua Națională a României),ce o desfășurăm la caminul cultural Ilovăț, iar ceremonia religioasă  având loc la cele 2 monumente din Dâlbocița și Ilovăț. 

ionel mantog ilovat 3Desigur că la această festivitate se servește vin fiert, fasole cu ciolan și cu carnați, cu murături, sau berbecuț la ceaun, prăjituri și cozonac, acompaniați desigur de taraful de la paraul de pripor.- binențeles toate acestea s-au întâmplat, datorită primarului Ionel Manțog .

La toate sărbatorile anului precum: Sărbătoarea Paștelui,Nedeia Satului, Crăciunul, Anul Nou avem în cadrul caminului cultural fel de fel de activiăți artistice. Intentionez bazându-mă pe specificul zonei să facilitez construcții de agropensiuni. 

Da, într-adevăr, infrastructura este foarte importantă, însă în acest moment este în lucru. Sunt aproape finalizați cei 22 Km. Sunt convins că acești 22 Km vor fi finalizați până la sfârșitul acestui mandat, inclusiv aducțiuniunea de apă va fi finalizată tot acum, deoarece se află ăn proporție de 80% gata. Avem încă un proiect în derulare, care cuprinde asfaltarea a încă 15 -20 km de drum comunal, printre care 8  pentru satul Cracul -Lung, și un pod pe Coșuștea Mică în satul Budănești. Aceste proiecte au început în mandatul meu și se finalizează pe parcursul mandatului meu.

ionel mantog ilovat 5Desigur că planul este să  reabilităm ulițele tuturor satelor din comuna Ilovat și să punem la punct inclusiv sistemul de alimentare cu apă.Un alt aspect important este că drumurile județene ce se intersectează cu comuna Ilovăț vor fi finalizate în cel mai scurt timp.

Pentru ca locuitorii comunei Ilovăț să primească servicii medicale de calitate, pentru noul mandat am în plan să reabilităm dispensarul comunei Ilovăț, deoarece s-a degradat de-a lungul timpului. Această modernizare implică: schimbarea acoperișului, vrem să  transfomăm tâmplăria de la geamuri și uși în PVC, o recompartimentăm. Toate acestea vor respecta normele Uniunii Europene. Când această modernizare și recompartimentare va fi gata intenționăm să aducem o farmacie care să funcționeze pentru locuitorii comunei Ilovâț. Valoarea acestor invesțiții este de 5 milioane de euro prin programul PNDL 2.

Pe fonduri europene, am reușit să facem proiectul pentru achiziția unui buldoescavator, iar acum suntem în faza de licitație pentru achiziție.  Acest buldoescavator este benefic deoarece îl vom utiliza la dezăpezirea ulițelor, la decolmatarea ogașelor, etc.

La finele anului 2019, am mai achiziționat din bugetul local o remorcă de 4 tone, o lamă de zăpadă și o tocătoare pentru toaletarea ierbii sau spațiilor verzi astfel încât comuna să fie aranjată.

Totodată, intenționez cu prima ocazie când se vor debloca Fondurile Europene să dezvolt un Complex Sportiv și de Agrement, v-am încărcat o imagine mai jos în pagină unde puteți să vedeți ideea de proiect unui astfel de complex.

Acest Complex Sportiv crează oportunitatea oricui ce ne vizitează, de a petrece cât mai mult timp în natură.  Va fi atât pentru adulți cât și pentru copii, aceștia bucurându-se de un teren de fotbal cu nocturnă, teren de tenis, teren volei, pista de alergare, piscină, camere pentru cazare, sala de fitness, și multe altele.

În ceea ce privește educația, am în plan ca în următorul mandat să modernizăm baza sportivă printr-un gazon specific fotbalului, prin schimbarea porților actuale, dar și montarea unor tribune pentru spectatori. Motivul pentru care intenționez să reabilităm baza sportivă este acela că vom forma o echipă de fotbal cu care să ne mândrim mai târziu.

Am identificat nevoia locuitorilor în a construi câteva spații de joacă pentru copii. Cu siguranță că și spațiile noastre vor fi amenajate cu : topogane, leagăne, băncute,ș.a.m.d. Aceste spații vor fi amenajate  în satele  Ilovăț, Dâlbocița, Racova, până vom reuși finalizarea  complexului sportiv și de agrement de care vă spuneam anterior.

ionel mantog ilovat 4

Pentru a crește nivelul de trai sau pentru a împiedica depopularea zonei, o măsura absolut benefică ar fi dezvoltarea unei crescătorii piscicole. Acest aspect presupune creșterea păstrăvului, deaorece ne ajută râul Coșuștea prin afluenții ei, locul ideal ar fi la 1 km în amonte de Mânăstirea Coșuștea-Crivelnic,sau numit Poaiana Crivelnic sau renumită Poiana Ghioceilor. Suprafața pe care se va întinde această fermă piscicolă va fi de 2 hectare.

Vreau sa va mai spun că în fiecare an, am dezvoltat câteva obiceiuri noi: de 1 martie, mergem în toată comuna să oferim doamnelor și domnișoarelor un mărțisor legat de un mesaj de primăvară, iar de 8 martie fiecare doamnă și domnișoară primește câte o floare. Suprizele nu se opresc aici, deoarece pentru Sfintele Sărbători de Pascale am mai pregătit surprize, iar acum nu vă pot spune.„- interviu realizat în exclusivitate pentru Cotidianul Datina, oferit de actualul primar Manțog Ionel din partea PNL. 

Nu uitați: „Cele mai de succes persoane sunt cele care se pricep de minune la planuri” - James Yorke 

Citit 1694 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2020 10:35