Dubova este o comună în județul Mehedinți,România, formată din satele Baia Nouă, Dubova (reședința) și Eibenthal. Se află în partea de sud a județului, în regiunea istorică Banat, la poalele sudice ale munților Almăjului, în zona de defileu a Dunării, pe malul stâng al fluviului.Are o suprafață de 164.43 ha și un număr de 211 clădiri, Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dubova se ridică laaprox.1000 de locuitori.
”Principalele obiective turistice, din Dubova sunt: Capul lui Decebal, Mânăstirea Mraconia, Pestera Ponicova, Grota Veterani, satul Eibethal (etnici cehi)Chipul lui Decebal este situat în apropiere de Golful Mraconia, în zona Cazanelor Mici ale Dunării
– E un basorelief înalt de 40,5 metri şi lat de 25 m, sculptat în stâncă.
– Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa!
– Este a şasea statuie din lume ca înălţime!
– Dacă vei face raportul între lungimea şi înălţimea statuii, vei descoperi “secretul” dăltuirii acesteia, dat de numărul divin φ=1,618, prin care se obţine “secţiunea de aur” în marile sculpturi ale lumii.
– A fost realizat de artistul Florin Cotarcea.
– Ideea a aparţinut omului român de afaceri Iosif Constantin Dragan – un istoric şi tracolog împătitmit care a și finanțat proiectul.
– Construcţia a început în anul 1994 şi s-a finalizat în anul 2004.
Mănăstirea Mraconia - se află în cel mai frumos defileu al Dunării, în Cazanele Dunării.
– A fost construită în 1523.
– Ctitorul său a fost banul Severinului, Nicolae Gârlişteanu.
– A fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre.
– A fost distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc (1787 – 1792), fiind refăcută şi demolată ulterior de regimul comunist, în 1967.
– Când nivelul Dunării scade foarte mult, se pot observa ruinele în formă de cruce ale vechiului lăcaş.
– Localnicii au botezat-o “Mănăstirea de sub apă”.
– A fost cunoscută şi ca Mănăstirea din Valea Dunării sau de la Ogradena Veche, o comună din apropiere.
– După 1989, Mitropolitul Olteniei a luat iniţiativa de a reînfiinţa Mănăstirea Mraconia, astfel că în 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995 se reînfiinţează acest aşezământ – lucrările au fost terminate în 1999 – 2000.
– Biserica actuală poartă hramurile “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi “Sfânta Treime”.
– De la vechea biserică se mai păstrează doar uşile împărăteşti şi o candelă, care se află la muzeul parohial de la Eselniţa.
– Din anul 2008, mănăstirea este una de maici.
– În 1853, a fost găsită sub dărâmături o icoană a Maicii Domnului, care a fost dusă mai târziu de pictorul Victor Schram din München la o expoziţie din Viena.
Peștera Ponicova
Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare și ieșind în Dunăre. Este accesibilă de pe uscat sau de pe Dunăre cu barca. La intrarea în peștera Ponicova, pârâul cu același nume creează niște chei scurte și sălbatice și un pod natural lung de circa 25 m și înalt de 6 - 8 m.
Este accesibila si persoanelor mai putin experimentate, echipamentul putand fi unul de circumstanta. Va recomandam galeria activa (a raului Ponicova) si pe cea arhaica (sala cu Coloane a Marelui Sarpe). Pestera Gura Ponicovei prezinta mai multe niveluri de galerii, cele inferioare fiind active. Dintre galeriile fosile, cea mai spectaculoasa este Galeria Concretionara, precum si Sala Coloanelor. Aici, apa si timpul au creat stalactite si stalagmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, podeaua de calcita alba, gururi, perle de caverna, draperii etc. Tot in aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera, precum si de cultura halstattiana.
Grota Veterani este localizată în Masivul Ciucaru Mare, pe malul stâng al Dunării, la 500 de metri aval de Peștera Ponicova, sub peretele numit Pânza Curii. Accesul se face doar pe apă, fiind la aproximativ 70 metri deasupra fundului apei.
Grota Veterani mai este cunoscută și sub numele de Peștera Veteranilor, Peștera Piscabara sau Peștera din Pânza Curii. Denumirea este dată după soldatul Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece. Acesta a cantonat la Caransebeș și a refortificat peștera în secolul al XVII – lea. Această peșteră a fost punct strategic atât pentru daci, romani, cât și mai târziu pentru austrieci și turci. Fiind posibilă adăpostirea unui număr mare de soldați. Au fost construite fortificații și în interiorul peșterii, fiind prima peșteră cartată din Europa pentru importanța militară și strategică.
Cercetările arheologice au demonstrat faptul că Peștera Veteranilor a fost cunoscută de oamenii încă din timpuri preistorice și a fost considerată de către daci sanctuarul lui Zamolxis, zeul venerat de strămoșii noștri.
Eibenthalul s-a înființat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, în special din rațiuni militare. Există un loc, în România, în care oamenii vorbesc o limbă ciudată, nemaiauzită la noi în țară. De aproape două veacuri, într-o văgăună din Munții Almajului – care se sparg în Clisura Dunării – pe valea Tisoviței, o comunitate trăiește aproape autarhic. Sunt o insulă lingvistică nealterată de neologisme. ”
” Sunt economist de profesie, am finalizat cursurile facultatii din Craiova, sectia Economie și Administrarea Afacerilor, desigur cu un master în CTAS.
Am 3 mandate de primar până în prezent, vreau să vă spun că, locuitorii m-au ales până acum datorită investițiilor și lucrărilor ce s-au facut pentru această zonă de poveste, vă voi enumera câteva: rețeaua de apă în Dubova, iar pentru o parte din Dubova am făcut și canalizare, în plus am modernizat 3 poduri cu recepție lucrări anul acesta. Suntem singura comuna de pe clisura ce deține iluminat public stradal pe leduri, în toate cele 3 sate. Am modernizat terenul sportiv din Dubova, am mai facut un teren cu iarbă artificială tot în Dubova pentru baschet, volei si fotbal.
Avem desigur și un Centru de Informare Turistică, realizat pe fonduri europene. Tot pe platformă europeană am achizionat inclusiv un buldoescavator în cazul situațiilor de urgență. De curând, ne mândrim cu sala de activități unde susținem evenimente precum: botezuri, zile onomastice, zile de nastere, etc.
Cu lucrarea pentru debarcader suntem aproape gata, mai exact anul acesta vom face recepția, aceasta activitate am susținut-o din alte proiecte finanțate de Uniunea Europeană și este amplasat în Golful Dunării. Alt proiect cu finanțare europeană a fost și un drum de exploatare agricol care face legătura între drumul național (DN) 57 și terenurile agricole.
În ceea ce privește educația, toate școlile sunt modernizate, inclusiv grupurile sanitare se află în incintă. S-au obținut 2 microbuze scolare : unul pt Dubova și unul pentru celalălte două sate. În toate cele 3 sate (Baia Nouă, Dubova și Eibenthal) avem și cate un spațiu sau loc de joacă pentru copii.
Festivalul Banat este ziua în care se sărbătorește comuna Dubova. Se desfasoară în fiecare an în luna august, cu cetățeni cehi, din republica cehă, vin formații de muzică din Cehia. Cu acest festival ce îl organizăm an de an, am ajuns la a 8-a ediție.
Suntem din nou singura comună de pe clisură ,cu două farmacii, în satul Dubova și Eibenthal. Pentru noul mandat, am în atentție să modernizăm și cele două cabinete medicale, din aceleași două sate (Dubova și Eibenthal).
Noul mandat de primar din partea PNL va aduce noi obiective: modernizarea și extiderea stației de apă, captare apă, canalizare în Dubova – finalizată, reabilitarea și modernizare asfaltare drumul ce face legătura dintre DN 57 până la intrare în satul Eibenthal, acesta este singurul rămas nerealizat. Am în vedere sa modernizam căminul cultural din Eibenthal prin reparații curente, dotări cu mobilier, etc.
Reparații și schimbări asfaltic pe drumul agricol acolo unde necesită. Reparații parcurile de joacă , în special cel de la Baia Nouă.
Sunt susținător și realizator al Legii 15/2003, ce presupune să ofer teren intravilan pentru construcții tinerilor până în vârsta de 35 de ani, ce doresc să-și contruiască o casă sau o pensiune.” - primar Dubova Doscocil Victor, pentru Cotidianul Datina în exclusivitate.
Domnul primar Doscocil Victor a demonstrat că este și că va rămâne „Cel mai harnic primar” sau cel mai gospodar. Iar împreună cu partidul PNL va reuși cu siguranță, să îndeplinească obiectivele despre care ne-a povestit, în rândurile anterioare.
Nu uitați: “Sunt un succes astăzi deoarece am avut un prieten care a crezut în mine și nu m-a lăsat inima să-l dezamăgesc.” – Abraham Lincoln