Sâmbătă, 25 Mai 2019 03:00

Barometrul de Opinie al Academiei Române – Ce și pe cine deranjează - (partea a II- a)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Condamnabilă este pasivitatea și tăcerea celor de la putere. Nu ai dreptul să ignori chestiunea maghiară în contextul centenarului Trianon și a ingerințelor nepemise ale guvernului maghiar în treburile interne ale României. Ungaria nu s-a resemnat odată cu semnarea Tratatului la 4 iunie 1920, prin care renunța la Transilvania considerând și astăzi că i s-a făcut o mare nedreptate istorică. Noi am ratat Centenarul Marii Uniri, ungurii nu o să rateze Centenarul “unei mari umilințe”.

Iredentismul și revizionismul maghiar sunt mai puternice ca niciodată în ultimii 100 de ani. Cum răspunde guvernul de la București acestor amenințări? Prin tăcere și pasivitate. Diplomația românească atât de eficientă și respectată înainte de 1989, azi, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Interminabilele conflicte interne și războaie fratricide au paralizat orice reacție sau efort diplomatic. Și în politică e ca și în viață: când doi se bat câștigă al treilea. Ungaria culege roadele războiului dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria dintre putere și opoziție. De facto a și câștigat. Transilvania, din punct de verede economic, e controlată de Budapesta. Mai mult de jumătate din imobilele de patrimoniu din Târgu Mureș, Cluj, Oradea, Timișoara, Arad sunt în mâinile maghiarilor. Aceeași situație o avem și în ceea ce privește proprietatea asupra terenurilor agricole sau a fondului forestier. Zeci de mii de societăți comerciale au capital maghiar. Limba maghiară în Transilvania este mai vorbită decât limba oficială a statului român. Cei aproape 400.000 români din județele Mureș, Harghita și Covasna sunt supuși unui proces de epurare etnică și maghiarizare forțată. Guvernul de la București i-a abandonat de mult pe românii din inima țării. În ultimii opt ani, premierul ungar Viktor Orban a fost de mai multe ori în vizită în Transilvania decât a făcut-o președintele și premierul României la un loc. Cu ocazia vizitei Sanctității Sale Papa Francisc la Șumuleu Ciuc se vor arbora steagurile Ungariei și al autointitulatului Ținut Secuiesc. Arborarea steagului național al României a fost interzisă de către autoritățile locale! Umilința și batjocura la care sunt supuși românii de către unii etnici maghiari, cetățeni români și ei, nu au limite. Săptămâna trecută, au profanat crucile din cimitirul Valea Uzului, aparținând ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial. Acești fanatici maghiari uită că armata română condusă de generalii Rusescu și Mărdărescu, pe 4 august 1919, au eliberat Budapesta de dictatura bolșevică a lui Bela Kun. Mai uită că tot românii le-au dat doi dintre cei mai mari regi pe care i-a avut Ungaria în istoria ei de doar 1.000 ani: Iancu de Hunedoara și Matei Corvin.
După 1990, Guvernul de la Budapesta a cheltuit miliarde de dolari pentru a sensibiliza opinia publică internațioanală și marile cancelarii ale lumii de “marea nedreptate istorică” făcută Ungariei în 1920. Câtă vreme politicienii români, în frunte cu președintele țării, proiectează în exterior imaginea unei țări neguvernabile și corupte, lobby-ul maghiar, în sensul revizuirii granițelor, tinde să se materializeze. Ungaria e de-a lor. Face parte din Occidentul Catolic, “luminat și democratic, harnic și disciplinat”, pe când noi facem parte din Orientul Ortodox, “obscurantist și autoritar, leneș și anarhic”. România a fost primită în UE ca urmare a cedării către marile puteri europene a resurselor, pieței și industriei. Cu toate acestea, România niciodată nu va fi egalul lor. Tocmai de aceea suntem monitorizați prin MCV, ni se refuză primirea în Spațiul Schengen, suntem umiliți și tratați ca o națiune de mâna a doua. O Românie mare și prosperă le stă în gât birocraților de la Bruxelles. Mulți își doresc o Uniune Europeană formată din țări mici și docile pe care să le spolieze de resurse.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 10931 ori