Vineri, 24 Mai 2019 03:00

Barometrul de Opinie al Academiei Române – Ce și pe cine deranjează - (prima parte)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

76% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită

Pe 13 mai, în Aula Academiei Române, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I.C. Brătianu, condus de profesorul Dan Dungaciu, a prezentat Barometrul de Opinie ce cuprinde răspunsurile la 100 de întrebări pe teme și subiecte de actualitate din domeniul social, politic, economic, financiar, politică externă și de securitate. Lăsând la o parte controversele și reacțiile la un chestionar politic ce dădea ca și câștigător al europarlamentarelor PNL cu un scor de 27,6% urmat de PSD cu 25,5%, Barometrul surprinde temerea populației pe două teme fundamentale, dar în mod paradoxal ignorate de actuala clasa politică. 76% dintre cei chestionați consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită. Surprinzător, câtă vreme, raportat la propaganda guvernamentală, în România curge doar lapte și miere.

Creștere economică constantă din 2012 până în prezent, dublarea PIB-ului în acest interval, de la 557 miliarde lei în 2011 la un PIB previzionat de 1.031 miliarde lei în 2019, dublarea salariilor angajaților din sectorul public. Practic, tocmai aici este problema.

Guvernele României s-au focusat exclusiv pe creșterea veniturilor unor categorii socio-profesionale în detrimentul altora, ceea ce evident reprezintă o discriminare. România este singura țară din lume unde salariații din sectorul public sunt mai bine plătiți decât cei din mediul privat. Doar în ultimii trei ani cheltuielile de personal din sectorul bugetar și cele de asistență socială au crescut cu 73 miliarde lei (15 miliarde euro)! Menținerea unui aparat bugetar supradimensionat și supraremunerat pune o presiune teribilă pe bugetul țării.

Administrația publică, sănătatea și educația toacă, în fiecare an, fără folos, peste 50 miliarde euro!

Societatea românească așteaptă de 30 de ani, de când a început glorioasa și interminabila tranziție de nicăieri spre niciunde, o reformă reală și radicală a statului pe care clasa politică este incapabilă să și-o asume.

Efectul unor astfel de politici etatiste și populiste se materializează într-o datorie externă de 100 miliarde euro, în condițiile în care în 1990 era 0, într-un deficit de balanță comercială de 15 miliarde euro și un deficit bugetar de 27 miliarde lei. În toți acești ani, investițiile, singurele care dau sustenabilitate creșterii economice, au fost sacrificate.

62% dintre români cred că Budapesta vrea  Transilvaniei

O altă temă abordată de Barometrul de Opinie se referă la relația României cu Ungaria. Un subiect tabu în politica românească. Prietenii știu de ce. Toate partidele care au guvernat țara au avut nevoie de susținerea și voturile UDMR, dependență care se va dovedi fatală pentru România. Din datele prelucrate de specialiștii de la INSCOP Research, LARICS și ISPRI Ion I.C. Brătianu din cadrul Academiei Române rezultă că 62% dintre români cred că Budapesta dorește sub o formă sau alta controlul Transilvaniei, 50% din respondenți consideră că Ungaria se amestecă într-un mod nepermis în treburile interne ale României, 60% dintre cei chestionați consideră că Ungaria are tot interesul ca România să fie un stat slab și 61% dintre cei intervievați consideră că Ungaria nu ne este prietenă. Sondajul este reprezentativ la nivel național având o marjă de eroare de +/- 3%. Aceasta este realitatea la nivelul percepției publice oricât s-ar chinui cei de la UDMR sau de la guvernare să o cosmetizeze sau să o nege. Condamnabilă este pasivitatea și tăcerea celor de la putere.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

 

Citit 10713 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Mai 2019 00:05