Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 00:00

Borza, previziuni bombă pentru 2020 legate de PSD, ALDE, PMP și Pro România

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai degrabă, e o metaforă. Matematic, e complicat să avem o nouă majoritate. Nu vor fi organizate anticipate, deci, până în decembrie 2020, suntem ținuți de votul din 2016. Atunci, a rezultat următoarea configurație în Parlament: 46% PSD, 20% PNL, 10% USR, 5,6% ALDE, 5% PMP, 5% UDMR.

De atunci, PSD a mai pierdut din parlamentari. Declinul a început odată cu plecarea lui Victor Ponta din PSD. Dacă în partid vor continua conflictele, s-ar putea ca PSD să fie istorie în 2020, împlinindu-se practic dorința lui Iohannis, să nu mai rămână piatră pe piatră din PSD. Un gând periculos, un atac la însăși fundamentele democrației. Un președinte trebuie să medieze între forțele politice și să respecte votul popular. Ori, în spatele PSD, sunt 3,2 milioane de voturi date în decembrie 2016. Să nu uităm că și datorită PSD România face parte din NATO și UE.
Astăzi, PSD are 197 de parlamentari, față de 98, cât are PNL. Majoritatea de la învestirea Guvernului Orban a fost conjuncturală, eterogenă și extrem de volatilă. O majoritate fragilă, complicată și greu de gestionat. Vorbim de șapte grupuri politice. Chiar și într-o familie apar divergențe, unele ireconciliabile, care, în final, duc la divorț. Ca să guverneze și să-și apere majoritatea, Ludovic Orban trebuie să-i împace pe toți: liberali, usr-iști, pmpiști, alde-iști, udmr-iști, minorități și
neafiliați. Doar că fiecare grup politic care susține azi Guvernul Orban are o agendă proprie și interese contrare altor grupuri. În timp ce USR, ALDE și PMP își doresc alegerea primarilor în două tururi de scrutin, PNL și UDMR nu vor acest lucru. Dacă PNL și USR își doresc anticipate, ALDE, PMP și UDMR nu vor. USR cere desființarea Secției speciale, PNL ar fi de acord cu o jumătate de gură, însă ALDE și UDMR se opun categoric.
De aceea majoritatea creată la votul de învestitură al Guvernului Orban se poate rupe oricând. Totul se reduce la dibăcia lui Iohannis și Orban de a menține această majoritate unită până la alegerile parlamentare din 2020, pentru că anticipatele, după cum am mai zis, nu vor avea loc. Părerea mea este că ALDE și PMP, în 2020, la alegeri, nu vor face pragul de 5%. Și Pro România e istorie. Parlamentarii care mai rămân în partidul lui Ponta se vor întoarce la PSD, mai ales că s-au creat premise favorabile după venirea la butoane a lui Marcel Ciolacu”, a declarat Remus Borza.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 8575 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 03:47