Știri locale

Plantarea in camp a tomatelor are loc, esalonat, in 2-3 epoci, in perioada 1 mai – 10 iunie, iar semanatul direct in camp pana in 20 mai.
Soiurile de tomate cultivate in Romania pentru stare proaspata si industrializare, avand port pitic, semi-inalt si inalt, cultivate nepalisate sunt: Angelina VP, Arges11, Arges 16, Arges 20, Arges 123, Carisma, Carolina, Costate 21, Costate 23, Eclipsette, Ema de Buzau, Galilea, Kalina, Parris, Pink Solution, Rila, Siriana, Smarald, Yarden Sonia de Buzau (pentru consum proaspat), Chihlimbar, Cluj 80, Drops, Elisabeta, Florina 44, Naty (pentru consum proaspat si industrializare), Buzau 4, Darsirius, Ruxandra, Raluca, Pontica, Padureanca, Kristinica (pentru industrializare).
Soiul de tomate Chihlimbar a fost creat de SCDL Buzau. Tipul de crestere al plantei este determinat. Portul frunzei este semiaplecat. Fructul este foarte mare. Forma fructului in sectiune longitudinala este turtita. Culoarea fructului la maturitatea de recoltare si a cavitatii seminale este portocalie. Fructul are fermitatea medie. Perioada infloritului este timpurie si a maturitatii de recoltare este tarzie. Fructele sunt pentru consum in stare proaspata si prelucrare industriala.
Plantarea rasadului de tomate se face manual sau mecanizat cu masina de plantat romaneasca. Plantatul se face la straturi ridicate la distanta de 50 cm intre randuri si 30 cm pe rand, pentru desimea de 50 mii plante/ha.
In varianta bazata pe mecanizare integrala a operatiunilor de la pregatit teren pana la recoltare cu combina, tehnologia difera putin fata de aceea a culturii de vara-toamna produsa prin rasad. Se utilizeaza in exclusivitate soiuri cu crestere determinata si semideterminata. Norma de samanta este de 1,5 kg/ha. Desimea culturii este de 57 mii plante/ha, distribuite pe straturi inalte cu coronament de 94 cm, la distanta de 40 cm intre randuri si 25 cm pe rand.

Sâmbătă, 18 Mai 2019 03:00

Cultura castraveților de vară

Cultura castravetilor de vara se insamnteaza cand in sol la adancimea de semanat se realizeaza 14 grade C, cu tendinta de crestere in zile urmatoare. Calendaristic, semanatul castravetilor incepe la sfarsitul lui aprilie si se termina pana la 5 mai.
Soiurile recomandate pentru cultura de castraveti sunt: Adelaide, Baronet, Clored, Codrut, Crisan, Etiquette, Geroy, Mapamond, Nirvana, Odette, Perth, Slanic, Triumf, etc. Aceste soiuri pot fi cultivate cu bune rezultate in toate zonele de cultura pentru castraveti.
Soiul de castravete Odette este declarat hibrid F1 si a fost creat la firma Wing Seed b.v., Olanda. Tipul de crestere al plantei este nedeterminat. Lungimea fructului este mare si raportul lungime/diametru este mijlociu. Forma predominanta a bazei fructului, la maturitatea comerciala, este obtuza si culoarea de baza a fructului este verde mediu spre inchis. Fructul prezinta dungi, de intensitate puternica. Perioada de dezvoltare a florilor femele este timpurie. Fructele de castravete Odette sunt destinate pentru consum in stare proaspata si industrializare.
Pentru cultura de castraveti, densitatea optima este de 35 mii plante/ha la soiurile pentru salata si de 150 mii plante/ha la soiurile tip Cornison. Distributia semintelor se face cu semanatorile SPC-6: intr-un rand pe strat, la soiurile de salata si la 15-20 cm intre plante pe rand; pe doua randuri pe strat la soiurile tip Cornison si cu distanta de 9-10 cm intre plante pe rand. Norma de samanta se stabileste intre 3-10 kg/ha, in functie de soi, desime si conditiile de sol. Adancimea de semanat este de 2-3 cm.

Sâmbătă, 11 Mai 2019 03:00

Hrănirea puilor de curcă

Parteneriat agreat de Direcția Agricolă Mehedinți

Cresterea curcilor este o activitate profitabila, chiar in sistemul gospodaresc, dar mai ales in cel semiintensiv, foarte pretabila la fermele mici si mijlocii. Ratiile furajere administrate puilor de curca, sub forma de nutret concentrat combinat, in perioada de varsta de la 0-28 de zile, trebuie sa asigure un aport proteic de 30% proteina bruta digestibila si o valoare energetica de 2950 Kcal. Incepand cu a 5-a zi, pana la a 10-a saptamana de viata, puii de curca vor primi o ratie nutritiva cu un aport proteic de 25-26% PBD si 3050-3080 Kcal EM(energie metabolizabila). De la varsta de de 11 pana la 16 saptamani, ratia de hrana administrata trebuie sa asigure 20% proteina bruta digestibila si 3200-3300 Kcal.

În vederea asigurării reconversiei profesionale prin organizarea de cursuri de formare profesionala în diverse profesii şi meserii, astfel încât şomerii înregistraţi în evidenţele AJOFM Mehedinţi (indemnizaţi şi neindemnizaţi) să dobândească noi aptitudini şi competenţe profesionale care să-i ajute să-şi găsească mai repede şi mai uşor un loc de muncă, in aceasta perioada se fac înscrieri pentru cursuri de calificare/recalificare in meseriile de vinzator, electrician si vopsitor industrial; practic, orice şomer înregistrat în bazele noastre de date se poate înscrie la unul din cursurile menţionate mai sus, iar în momentul în care grupele de participanţi vor fi formate, vor fi demarate activităţile de instruire teoretică şi practică. Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la sediul AJOFM Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin, bd Carol I nr 3, tel 0252/319029.

Parteneriat agreat de Direcția Agricolă Mehedinți

Instalaţiile automate multibiberon:
Prepararea înlocuitorilor de lapte. Diluţia laptelui este specificată pe eticheta ambalajului, de regulă, 1/4-1/5 pentru miei, şi 1/6-1/7, pentru iezi (1/7 = un kg lapte praf/şapte litri apă). Acest bazin este dotat cu senzori de nivel, care declanşează alimentarea cu substituenţii din buncăr şi prepararea laptelui, în momentul când nivelul laptelui ajunge la 20-25 la sută din volumul bazinului.

Scopul Proiectului cultural :
„ Să țesem împreună Scoarța Unirii”

Conservarea, valorizarea și promovarea, în context național și european, a „scoarței”, ca element de patrimoniu, din zona etnografică reprezentată de Nordul Mehedințiului (comuna Ponoarele).

Obiectivul general al proiectului:

Susținerea culturii tradiționale a potențialului patrimonial al comunei Ponoarele, prin promovarea elementului de patrimoniu „scoarța”, în context local și internațional.

Activitățile proiectului cultural
„ Să țesem împreună Scoarța Unirii”

Activitatea 1: Realizarea unei cercetări etnologice privind scoarțele, din arealul comunei Ponoarele.
Activitatea 2: Realizarea a 4 ateliere de lucru, de industrie casnică mehedințeană (1 atelier de tors, 1 atelier de vopsit, 1 atelier de țesut)
Activitatea 3: Realizarea unui album fotografic al scoarței, ca obiect de patrimoniu.
Activitatea 4: Realizarea a două expoziții ( o fotoexpoziție și o expoziție cu scoarțele autentice, desfășurată sub valențele unei „ epoziții vii”.)
Activitatea 5: Managementul proiectului.

„ Proiectul : Să țesem împreună Scoarța Unirii este născut prin colaborarea cu specialiștilor Muzeului Regiunii Porțile de Fier cu reprezentanți ai primăriei Ponoarele și cu două ONG-uri (un ONG din Dr.Tr.Severin și un ONG din Belgia).

Noi ne-am axat pe promovarea elementelor de identitate națională ce ne definesc în evoluția noastră. Astfel, s-a ales ca element de patrimoniu „scoarța” din zona de N a județului, fiind o zona reprezentativă din punct de vedere meșteșugăresc, dar și a tradițiilor acest plai al cloșanilor. Totodată fiind o zonă ce trebuie susținută în demersurile ei. Desigur aici intră toată zona de N a județului. ”

-pentru Cotidianul Datina - d-na managerprof. drd. Doinița Chircu

Motto: Facem lucruri care contează!

Săptămâna ”ȘCOALA ALTFEL” 15-19 aprilie 2019

În cadrul proiectului educațional ”Inimă de copil” a fost realizată acțiunea de voluntariat inițiată și organizată de Școala Gimnazială nr.15 din Drobeta Turnu Severin pentru copii de la COMPLEXUL DE SERVICII SOCIALE PENTRU COPILUL PREȘCOLAR Drobeta Turnu Severin cu sprijinul conducerii unității de învățământ domnul director Colonelu Cristian și domnul director adjunct Drulă Caius.

Calificare

Numar locuri

Asistent veterinar

1

Agent paza

2

Ajutor bucatar

7

Ajutor ospatar

8

Asfaltator

3

Barman preparator

1

Bucatar

8

Barman

5

Consilier juridic

1

Camerista

5

Conducator ambarcatiuni

3

Controlor calitate

1

Deservant utilaje

1

Dulgher

5

Dispecer

1

Economist

3

Electrician

1

Fierar betonist

5

Finisor

5

Femeie de serviciu

1

Gestionar

1

Inginer mecanic

1

Instalator

1

Inginer constructor

1

Ingrijitor vila

3

Inginer calitate

1

Inginer sudor

1

Inginer proiectant

1

Lacatus constructii navale

4

Lucrator bucatarie

3

Lacatus mecanic

9

Macaragiu

2

Medic veterinar

1

Maistru sudor

1

Muncitor necalificat sudura

3

Mecanic utilaj

2

Maistru constructii

1

Muncitor necalificat

7

Muncitor necalificat lacatuserie

4

Muncitor necalificat vopsitorie

3

Ospatar

16

Tehnician veterinar

1

Tubulator naval

2

Tehnician calitate

1

Pizzar

2

Responsabil aprovizionare

1

Secretar economic

1

Sofer

1

Sudor CO2

3

Specialist calitate

1

Vanzator

2

Vopsitor industrial

1

Zugrav

1

Zidar

8

TOTAL

158

Sâmbătă, 13 Aprilie 2019 03:00

Propolisul – Farmacia Stupului

Parteneriat agreat de Direcția Agricolă Mehedinți


Recoltarea propolisului

Propolisul are numeroase utilizari in apiterapia umana si veterinara. Propolisul este un puternic medicament antiinfectios. El distruge nu mai putin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzand si varietatile lor). Remediu de traditie in medicina naturista din Romania, propolisul se gaseste usor la apicultori, fie brut (sub forma unor bulgarasi maronii), fie lichid, ca tinctura alcoolizata. Propolisul brut de buna calitate se recunoaste printr-un miros specific (dulceag-amarui) foarte puternic, precum si prin lipsa de luciu (propolisul lucios are foarte multa ceara in el si ca atare, proprietatile sale sunt mult diminuate).

Pagina 1 din 13