Luni, 07 Ianuarie 2019 21:36

Ecaterina Andronescu: Peste 2.000 de grădiniţe şi şcoli au funcţionat anul trecut cu WC-urile în curte, fără apă curentă şi canalizare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a afirmat, într-un răspuns la o interpelare, formulat la începutul lunii decembrie a anului trecut, că la nivel naţional aproximativ 2.355 unităţi şcolare funcţionau fără apă curentă şi canalizare, având WC-urile în curte.

„Referitor la situaţia avizelor sanitare, din datele statistice existente la Ministerul Educaţiei Naţionale rezultă că, la nivel naţional, funcţionează aproximativ 2.355 de unităţi şcolare cu grupuri sanitare situate în curte şi care nu sunt dotate cu apă curentă şi canalizare”, a transmis Ecaterina Andronescu, în cadrul răspunsului unei interpelări adresate în scris de către senatorul de Maramureş neafiliat Severica Rodica Covaciu.Ministrul Educaţiei a adăugat că în judeţul Maramureş 27 de unităţi şcolare nu au apă curentă şi canalizare.

„Potrivit informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, la nivelul judeţului situaţia este următoarea: din totalul de 162 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, cu 524 de clădiri în care se desfăşoară activitate didactică, 27 de clădiri au grupuri sanitare neracordate la apă şi canalizare”, a adăugat Andronescu.Răspunsul Ecaterinei Andronescu vine în urma unei interpelări adresate, în scris, de către senatorul neafiliat Severica Covaciu. Întrebarea a fost prezentată în luna noiembrie pentru ministrul interimar al Eduaţiei Naţionale, Rovana Plumb.

„Vă rog să îmi puneţi la dispoziţie date statistice referitoare la numărul total al uităţilor de învăţământ din ţară care nu au toaletă racordată la sistemul de alimentare cu apă şi la canalizare. De asemenea, pentru judeţul Maramureş doresc să îmi precizaţi câte unităţi şcolare nu au toaletă la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare”, este interpelarea transmisă ministrului Educaţiei.Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă anunţa, la începutul lunii decembrie a anului trecut, că în bugetul pe 2019 va fi şi un Fond de Investiţii Locale, prin care localităţile vor putea opta pentru câte două proiecte de finanţare fiecare, pentru canalizare, apă sau renovarea şcolii. Şeful Executivului spunea că pentru acest fond vor fi alocate 10 miliarde lei, în timp ce preşedintele PSD Liviu Dragnea afirma că suma va fi de 10 miliarde de euro.Bugetul pentru acest an nu a fost încă adoptat de Guvern. Despre buget, Liviu Dragnea a spus, la sfârşitul anului trecut, că va discuta în coaliţie despre posibilitatea ca după 15 ianuarie acesta să fie aprobat, mai întâi de către Executiv, apoi în Legislativ. Liderul PSD a adăugat că e posibil să fie convocată o sesiune extraordinară „cu câteva zile înainte de februarie”.

Citit 2506 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 19:55