Miercuri, 03 Aprilie 2019 03:00

Accidentul vascular cerebral hemoragic: simptome, diagnostic, tratament

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

art 030419 03

Cauze şi simptome

Hemoragiei intracerebrale se referă la sângerarea spontană în parenchimul cerebral sau ventriculi din cauza rupturii unor artere, vene sau altei structuri vasculare cerebrale.

Hemoragia cerebrală reprezintă 10-15% dintre toate AVC la nivel mondial şi în România frecvenţa este mai mare (cca. 30%). Se asociază cu mortalitate şi morbiditate mare, incidenţa reprezintă 10-15% dintre toate evenimentele vasculare. Rata mortalităţii în primele 30 de zile de la debutul simptomatologiei este de 35-52%, jumătate fi ind în primele 2 zile. 

Cauzele hemoragiei intracerebrale

  • Ruptura arterelor perforante mici, profunde cu localizare profundă (ganglioni bazali, talamus,cerebel, trunchi cerebral), frecvent asociate cu HTA şi vârsta >45 ani.    
  • Angiopati a amiloidă cerebrală – localizare lobară, sau multiplă, mai puţin asociată cu HTA, vârsta >70 ani.   
  • Malformaţii arteriovenoase sau cavernoame – localizare variată, aspect ti pic IRM, cea mai comună cauză la vârsta mai mică de 45 ani.    
  • Anevrisme saculare – pattern sugestiv şi localizare lobară, asociate cu hemoragie subarahnoidiană.   
  • Coagulopatii sau tratamente anticoagulante, terapie antitrombotică, tratament trombolitic, trombocitopenie, deficienţa unor factori ai coagulării.    
  • Tumori – (melanoame, carcinoame pulmonare, renale, testi culare, choriocarcinoame, glioblastoame).   
  • Tromboza venoasă intracraniană – vârsta tânără, frecvenţă mai mare la femei, se asociază cu crize epileptice, cefalee, hemoragii multiple.   
  • Traumatisme – localizare frecventă bifrontală sau temporală, asociată cu hemoragie subarahnoidiană, subdurală, contuzii cerebrale, istoric de traumatism.   
  • Endocardita infecţioasă cu anevrisme micotice – semnele clinice de endocardită bacteriană sunt asociate hemoragiei cerebrale.   
  • Administrare de medicamente (amfetamine), alcool, droguri (cocaină).   
  • Hipertensiune acută incluzând IRA, eclampsia.

Localizarea şi simptomatologia clinică
Simptomatologia depinde de localizarea, mărimea hematomului şi viteza dezvoltării lui. Corpul striat (nucleul caudat şi mai frecvent putamenul) este cel mai obişnuit loc al hemoragiei cerebrale spontane. Debutează gradual cu progresie în decurs de minute sau ore, obişnuit cu deficit motor. Se datorează rupturii vaselor mici perforante, sub presiunea arterială sau capilară. 

Alt tip de debut  este brutal, cu modificarea rapidă a stării de conştienţă. Dacă hematomul debutează în putamen se asociază şi hemianestezie sau în talamus, când tabloul clinic este dominat de tulburările de sensibilitate.

Dacă singerarea creşte, deficitul devine sever, apar tulburări de vorbire, devierea capului şi globilor oculari cu tulburări ale stării de conştienţă până la comă şi moarte. Vărsăturile sunt un semn obişnuit în hemoragia cerebrală şi se datorează hemoragiei înseşi, hipertensiunii intracraniene, distorsiunii structurilor creierului, localizării infratentoriale; în hemoragia cerebeloasă vărsătura este precoce. Vărsătura asociată cu modifi cări ale stării de conştienţă poate fi singura manifestare a hemoragiei din nucleul caudat şi care se extinde în spaţiul ventricular.

Citit 2401 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 22:11