Marți, 02 Aprilie 2019 03:00

Spondiloza cervicală: cauze, simptome şi tratament

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


art 020419 01

Diagnostic şi tratament

În cazul în care durerile sunt puternice şi radiază în braţe sau picioare, iar mişcările gâtului, braţelor sau picioarelor sunt limitate, e nevoie de un consult la un medic ortoped sau neurolog. Acesta va verifica cât de mult poate mişca pacientul gâtul, braţele, va testa reflexele şi capacitatea musculară pentru a afla dacă este vreo presiune pe măduva spinării sau pe nervi, îl va pune să meargă pentru a vedea dacă presiunea pe măduva spinării afectează mişcările, iar dacă depistează probleme, va recomanda teste imagistice care oferă informaţii detaliate care ajută la stabilirea diagnosticului.

Radiografia gâtului poate arăta, de exemplu, excrescenţele osoase, care sunt semn clar de spondiloză sau cauze mai grave ale durerii şi rigidităţii: tumori, infecţii sau fracturi. CT-ul sau RMN-ul pot oferi acele informaţii importante despre nervi şi măduva spinării, dar şi despre oase sau discurile vertebrale, ce ajută la stabilirea clară a diagnosticului, fiind metode mai specifice de diagnostic. La acestea, medicul poate adăuga şi nişte testări ale nervilor: electromiografie ( care măsoară activitatea electrică din nervi în timp ce aceştia transmit mesaje către muşchi atunci când aceştia se contractează sau se odihnesc) sau o analiză a activităţii nervilor prin care se depistează forţa şi viteza semnalelor nervoase.

Tratament

În funcţie de severitatea simptomelor, se aplică şi tratamentul care să o amelioreze. Scopul acestuia este să elimine durerea, să ajute pacientul să realizeze activităţile uzuale, dar şi să prevină leziuni permanente ale măduvei spinării sau nervilor.

Medicaţia

Pentru a ameliora durerea, medicul va putea prescrie: medicamente anti-inflamatorii nonsteroide, corticosterozi ( în cazul în care durerea e persistentă, se pot face chiar şi injecţii cu prendinson), medicamente relaxante muscular ( acestea ajută la eliminarea spasmelor musculare din zona gâtului), medicamente destinate epilepsiei ( gabapentin sau pregabalin pot ameliora durerea nervilor afectaţi), antidepresive (unele astfel de substanţe s-au dovedit eficiente pentru a uşura durerea cauzată de spondiloza cervicală).

Recuperarea medicală

Pentru ameliorarea durerii, dar şi pentru a preveni o afectare mai puternică a zonei gâtului, este nevoie de exerciţii de gimnastică medicală pentru a relaxa, dar şi întări muşchii gâtului şi umerilor. Anumiţi oameni cu spondiloză cervicală sunt ajutatţi de anumite exerciţii de tipul tracţiunilor datorită cărora se distanţează puţin discurile vertebrale, mai ales dacă rădăcinile nervoase au fost lezate.

Intervenţia chirurgicală

Dacă toate aceste tratamente nu au efect sau dacă simptomele neurologice se agravează – precum slăbirea coordonării braţelor sau picioarelor – este posibil să fie nevoie de o operaţie pentru a crea spaţiu pentru măduva spinării sau rădăcinile nervilor. Aceasta poate presupune: îndepărtarea unui disc cu hernie sau a excrescenţelor osoase, îndepărtarea unei părţi dintr-un disc vertebral, grefă de os.

Citit 2039 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2019 23:25