Vineri, 15 Februarie 2019 02:00

Studiu: Românii nu văd cu ochi buni educația financiară, doar 1% ar apela la un specialist

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

• O cercetare comandată de Banometru arată că 1 din 2 români își gestionează singuri bugetul

• 30% dintre români și-ar schimba locul de muncă pentru a-și rezolva problemele financiare

București, 11 februarie: Românii se simt stăpâni pe situație atunci când vine vorba de gestionarea propriului buget. Doar 1% dintre aceștia ar apela la un consilier financiar pentru a-și înțelege mai bine bugetul personal, în timp ce jumătate dintre aceștia susțin că sunt unicii responsabili de veniturile și cheltuielile personale, arată rezultatele unui studiu realizat la comanda Banometru, un program gratuit de educație financiară. 

Bărbații se declară mai stăpâni pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%)  și apelează într-o mai mică măsură la părinți (13%), față de aproape ¼ dintre românce care declară că sunt ajutate de părinți.

Ce facem dacă avem o problemă financiară

Atunci când întâmpină dificultăți financiare, 65% dintre români spun că sunt mai atenți la felul în care își gestionează veniturile și cheltuielile, în timp ce 30% și-ar schimba locul de muncă. Împrumutul este o soluție pentru 37% dintre români, 22% le-ar cere bani prietenilor, iar 15% ar solicita un credit bancar. 

Pentru a se redresa financiar, femeile sunt mai deschise decât bărbații să găsească activități suplimentare care să le completeze veniturile; 35% dintre acestea și-ar mai lua un loc de muncă, în timp ce doar 25% dintre bărbați sunt dispuși să facă acest efort. 

 „Oamenii ajung să caute un specialist doar în momentul în care se  află într-o situație din care nu mai văd nicio ieșire. Este greși! Ar trebui să apelăm la consultanță financiară din timp tocmai pentru a nu ajunge în momentul în care să ne simțim încătușați. O abordare echilibrată a cheltuielilor ne va  ajuta să economisim, să investim și să știm cum să ieșim din orice impas financiar.”, declară Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar program Banometru.

Cum va arăta bugetul personal în 2019

Despre prundență vorbesc românii când se gândesc la propriul buget anul acesta. 9 din 10 români cred că vor fi mai atenți cu felul în care-și vor gestiona finanțele personale, arată datele studiului. 

Previziunile nu se corelează însă cu situația economică a țării, rata inflației sau deprecierea monetară. 

Educația financiară, cea mai sănătoasă opțiune

„Privește-ți provocările financiare cu alți ochi. Ochii specialistului” este invitația lansată de Banometru celor care doresc să-și abordeze corect bugetul personal și să găsească soluții pentru situațiile dificile. 

Programul este gratuit și cuprinde ateliere de educație financiară, ședințe de consiliere individuală și webinarii, care se desfășoară în perioada februarie – mai 2019. 

„Cei care vin la Banometru își vor înțelege mai bine lumea financiară și faptul că aceasta nu poate exista separat de acțiunile și interacțiunile noastre. Toate au niște consecințe. Există însă câteva reguli simple care, odată implementate, ajută la redresarea lucrurilor. Subliniez că la Banometru nu judecăm, ascultăm și ajutăm oamenii să găsească soluții și să treacă la pasul următor”, explică Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar Program Banometru.  

Cercetarea a fost realizată de Reveal Marketing Research în ianuarie 2019, pe un eșantion național, prin metoda CAWI și a cuprins 800 de repondenți, cu vârste între 16 și 54 de ani. 

Despre Banometru 

Banometru este un program de educație financiară pentru adulți care oferă gratuit beneficiarilor atât informație de bază, cât și consultanță personalizată, pentru a-i ajuta să ia decizii financiare sănătoase și în cunoștință de cauză. 

Programul cuprinde un atelier introductiv de 2 ore, ședințe de consiliere individuală, care pot fi accesate în București, dar și webinarii la care poate participa oricine are o conexiune la internet.

Lansat 2015, Banometru a sprijinit peste 2000 de persoane cu probleme financiare diferite: credite la bancă, împrumuturi la IFN-uri, întârzieri la plata impozitelor sau a întreținerii, dar și oameni care și-au dorit să înțeleagă ce pot face mai bine pentru propriul buget.

Programul este gestionat de Asociația pentru Relații Comunitare și ING România.

Citit 2076 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2019 18:06