Joi, 16 Mai 2019 03:00

Alergia la frig: simptome, cauze, diagnostic, tratament, prevenţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


art 160519 04

Diagnostic:

Diagnosticul de alergie la frig se suspectează pe baza simptomelor pacientului şi poate fi confirmat cu ajutorul testelor de sânge, care pot identifica nivelul markerilor alergeni. Expunerea la un obiect rece (cum ar fi, de exemplu, un cub de gheaţă) şi menţinerea acestuia pe piele timp de 1-5 minute duc, în cazul alergiei la frig, la declanşarea inflamaţiei şi tumefierii porţiunii respective – acest test îl ajută pe medic să observe reacţia organismului la un stimul rece.

Dacă se suspectează o afecţiune mai gravă care compromite activitatea sistemului imunitar, cum ar fi o infecţie sau chiar cancerul, medicul poate solicita efectuarea unor analize mai amănunţite, inclusiv teste imagistice.Simptome:

Tratament:

Simptomele alergiei la frig pot dispărea de la sine, în decursul a câteva săptămâni sau luni, sau pot persista pe termen lung, câţiva ani sau chiar toată viaţa. În astfel de cazuri, tratamentul presupune evitarea expunerii, pe cât posibil, la aerul rece sau, dacă acest lucru este inevitabil, administrarea profilactică de antihistaminice sau alte medicamente specifice recomandate de medic. De asemenea, este indicată purtarea la îndemână, în permanenţă, a unui injector cu epinefrină, în cazul în care simptomele se înrăutăţesc brusc şi se instalează şocul anafilactic.

Prevenţie:

Pentru a preveni sau ameliora episoadele de alergie la frig, se recomandă:

Administrarea de antihistaminice înainte de expunerea la frig sau înotul în piscină cu apă rece
Protejarea pielii cu haine adecvate temperaturilor scăzute
Evitarea alimentelor şi băuturilor foarte reci
Administrarea de vitamina C
Soluţiile saline nazale
Instilaţiile nazale cu extract diluat de urzică

Citit 2946 ori Ultima modificare Vineri, 17 Mai 2019 12:37