Luni, 21 Ianuarie 2019 19:58

Inul (Linum usitatissimum) - beneficii şi proprietăţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Indicaţii terapeutice   

În caz de noduli sau hemoroizi, se aplică comprese cu decoct de seminţe de in şi muşeţel, învelite într-un prosop sau într-un săculeţ.Amestecul de ulei de in şi apă de var, în cantităţi egale, poate fi folosit ca pansament pentru arsuri.Ceaiul de seminţe de in este un bun emolient în caz de tuse, având de asemenea şi un uşor efect laxativ. Acesta reprezintă de asemenea o excelentă cură împotriva gutei, reumatismului, catarului, tusei, inflamaţiilor, febrei, afecţiunilor şi litiazei urinare.Furunculele pot fi tratate aplicând pe ele un săculeţ de ceai fierbinte de seminţe de in, sau acest ceai în amestec cu gălbenele şi coada calului.

Administrare:

Semintele de in ingerate întregi sunt indicate persoanelor supraponderale, obeze, datorită conţinutului energetic considerabil al uleiului gras (100gr. seminte = 470 Kcal). Acestea sunt, de asemenea,  eficiente în tratamentul dispepsiei şi constipatiei.Uleiul de in obţinut prin presare la rece scade colesterolul şi trigliceridele, combate hipovitaminoza F, datorită fitohormonilor pe care îi conţine reduce simptomele sindromului premenstrual şi fenomenele care însoţesc menopauza. În uz extern se poate aplica pe arsuri, psoriazis, lupus eritematos.Făina din seminţe de in  se poate folosi pentru obţinerea unei paste din amestecul cu apă, care se aplică pe piele sub formă de cataplasmp, şi care drenează colecţiile purulente la nivelul pielii, datorită continutului in fitoestrogeni şi principii antiinflamatorii este eficienta în tratarea acneei, furunculelor, abceselor. 

Precauţii şi contraindicaţii

Nu se consumă seminţe întregi în caz de strictură esofagiană, obstrucţie gastrointestinală, hemoragii ale tubului digestiv.Făina de in nu se administrează intern deoarece conţine glicozizi toxici.Inul nu se administrează concomitent cu produse farmaceutice laxative sau purgative deoarece mucilagiile din acesta pot interacţiona ducând la iritaţii digestive.Seminţele de in sunt contraindicate în sarcină, alăptare sau cancer de prostată.

Citit 3031 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 21:06

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
1151487

Autentificare