Miercuri, 10 Aprilie 2019 03:00

Otita medie acută

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


art 090419 05

Diagnosticul de Otita medie acuta

Se pune pe baza simptomatologiei si a examenului clinic efectuat de catre medicul ORL-ist. Otoscopia (vizualizarea directa a timpanului si a conductului auditiv extern) este de obicei foarte sugestiva pentru stabilirea diagnosticului de boala si de stadiu. In cazul in care timpanul a fost perforat  se recolteaza secretie otica pentru diagnosticul etiologic si efectuarea antibiogramei.

Conduita terapeutica (tratament)

Tratamentul etiopatogenic se adreseaza factorului cauzator si mecanismului de producere al infectiei otice. Astfel se folosesc antibiotice eficiente pentru germenii care produc otite medii si infectii ale tractului respirator. Dezobstruantele nazofaringiene, sub forma de picaturi, spray sau aerosoli, sunt la fel de importante ca antibioticul pentru restabilirea functionalitatii urechii medii. In cazul in care infectia survine pe un teren atopic se recomanda si un preparat antialergic local sau general.

Tratamentul simptomatic, pentru combaterea durerii si febrei,  include administrarea de antialgice si antipiretice la nevoie, pe cale generala dar si local, instilatii auriculare de solutii anestezice.Timpanotomia (incizia membranei timpanice) se indica in cazul persistentei sau agravarii simptomelor in ciuda tratamentului corect aplicat, sau in cazul aparitiei complicatiilor, inclusiv in bolile infectocontagioase ale copilariei (stiut fiind ca evolutia acestor otite este trenanta).

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Evolutia spontana, in lipsa tratamentului, poate fi spre vindecare cu refacerea integritatii timpanului si restabilirea functiei urechii, sau spre complicatii, sau cronicizare.

Ca si complicatii posibile amintim:

- otomastoidita (inflamatia osului din spatele urechii),

- pareza faciala,

- afectarea urechii interne

-cronicizarea otitei cu persistenta perforatiei timpanale.

Stabilirea corecta a diagnosticului si instituirea tratamentului episodului  infectios acut, dar si indepartarea cauzelor favorizante asigura, in marea majoritate a cazurilor, vindecarea otitei acute.

Prevenirea otitelor medii infectioase se face in primul rand prin:

- tratarea cauzelor de obstructie nazala si rinofaringiana, ce reprezinta principalii factori favorizanti;

- vaccinarea antipneumococica, stiut fiind implicarea Streptococului pneumoniae in patologia urechii medii;

- cresterea rezistentei imunitare a organismului, printr-o  alimentatia sanatoasa si exercitii fizice; acestea au o influenta benefica pentru prevenirea si vindecarea otitelor medii infectioase.

Citit 2471 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2019 23:44

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
1151376

Autentificare